Röstfunktionen Siri – känns som science fiction

Foto: Aftonbladets Peter Pettersson testar nya Iphone 4S.
NYHETER

LONDON. Nyheterna är på insidan.

Men de är ändå tillräckligt många.

Peter Pettersson har fått snabbtesta nya Iphone 4S.

Foto: Den nya telefonen finns i svart eller vit färg.

Till det yttre går det inte att se skillnad på Iphone 4S och föregångaren Iphone 4.

Möjligen i texten på baksidan som visar att lagringsutrymmet ökats till 64 GB på toppmodellerna. Den finns i svart eller vitt och ska komma till Sverige 28 oktober.

Skillnaderna finns på insidan. Den första skillnaden man slås av är att det går mycket snabbare att ladda webbsidor. Det märks att processorn är ny och starkare. Vilket bland annat tillsammans med snabbare mobil datatrafik ska göra att det går snabbare att hämta sidor. Men att efter en kortare test se någon skillnad på den mobila datatrafiken är svårt.

Bättre kamera

Den har fördubblats. Men mobildata är alltid nätberoende och kräver längre testtid och tester på olika platser.

Kameran har blivit påtagligt bättre. Åtta megapixlar och ny optik ger bättre bilder. Och det kanske mest påtagliga är att det går snabbare att komma till skott. Från det man trycker för att ta en bild tills den är tagen tar det 1,5 sekund säger Apple och det verkar stämma.

Även kvaliteten på videoinspelningar har blivit bättre nu när Iphone 4S klarar hd-video upp till 1080p.

Som science fiction

De nya antennerna som växelvis tar emot och sänder och växlar mellan varandra sitter som tidigare längs med sidorna på mobilen. Frågan är om det även fortsättningsvis kommer att leda till att mottagningen försämras när man greppar runt om mobilen? När jag testar märks ingen skillnad på mottagningen så den nya lösningen kanske löser det problemet.

Den personliga assistenten Siri. Konstgjord intelligens som för mobiltelefoni upp på en ny nivå är otroligt häftig. Bara tanken att kunna svara på sms med man kör bil genom att använda rösten känns bra nära science fiction. Det fungerar men är språkkänsligt och man måste tala tydligt. Men det blir först när den svenska versionen kommer som man kan utvärdera Siri på riktigt.