Algerna breder ut sig

Giftig katthårsalg dominerar i norra Östersjön

Sol, bad och alger.

Efter ett gynnsamt väder med lite blåst och mycket värme har algblomningen tagit fart.

I norra Östersjön dominerar den giftiga katthårsalgen.

KARTA Den gula ytan visar risken för alger i dag. De orangea prickarna illustrerar alger som redan nått ytan.
KARTA Den gula ytan visar risken för alger i dag. De orangea prickarna illustrerar alger som redan nått ytan.

Med stigande vattentemperaturer har algerna börjat trivas ordentligt. De sprider sig nu i vattnen i flera delar av Sverige. Badvarningar för Ostnäsfjärden norr om Umeå har skickats ut av Länsstyrelsen och från Finska viken sträcker sig algbältet till södra Åland och ner till Gotlands och Ölands norra udde, uppger TT.

Katthårsalgen dominerar

I Östersjön finns ännu inga varningar men i och med att vattentemperaturerna stiger bildar de giftproducerande cyanobakterierna blågröna alger som lägger sig på vattenytan.

– I norra Östersjön dominerar just nu den giftiga katthårsalgen, nodularia, säger Sture Nellbring till TT.

Katthårsalgen kan vara särskilt giftig för djur och barn, enligt Egentliga Östersjön. Därför uppmanar de på sin hemsida till försiktighet om man badar i vatten där det finns alger. Algerna kan ge hud- och ögonirritation, klåda och magbesvär.

Algblomningen frodas

Förutom för Nynäshamn har inga rapporter om algblomning längs stränder intill kusten rapporterats in, enligt Egentliga Östersjön. Och så länge vädret håller sig lugnt kommer ytansamlingarna sannolikt att ligga kvar ute till havs, samtidigt som det också innebär att nu algblomningen frodas. Om vädret ändras kan de stora ytansamlingar som finns driva in till land och det finns risk för lokala blomningar.

Publisert: