Nyheter

Antonov till Stockholm för att slåss för Saab

Av: 

Mikael Stengård

Anders Munck

Erik Olsson

NYHETER

Träffade Riksgälden under eftermiddagen angående ägarfrågan

Glada miner Riksgäldens chef Bo Lundgren var nöjd med att ha träffat Vladimir Antonov personligen.
Glada miner Riksgäldens chef Bo Lundgren var nöjd med att ha träffat Vladimir Antonov personligen.

I dag landade Vladimir Antonov i Stockholm – fortfarande fast besluten att ta över Saab.

Under eftermiddagen satt han i möte med Riksgäldens chef Bo Lundgren.

– Jag är en fighter och ger aldrig upp, en utmaning som denna måste till varje pris besegras, skriver Antonov i ett mejl.

Vladimir Antonov.

I dag kom Vladimir Antonov till Stockholm och träffade Riksgäldens chef Bo Lundgren. Mötet pågick i cirka två och en halv timme.

– Det kändes bra, det är alltid bättre att träffa en person direkt och inte göra en bedömning på skrivna rapporter från andra, sa han efter mötet.

Vill inte ge detaljer om mötet

Under mötet diskuterades ägarfrågan i Saab och om den ryske affärsmannen ska få köpa företagets fastigheter.

Men något beslut har Riksgälden inte tagit.

– Vi kommer att sätta oss ner och utvärdera den information vi fått, dels för att ta ett eget beslut och dels för att ge regeringen ett underlag så att de kan ta ett beslut. Vi kommer att beslutet inom några dagar, säger Lundgren.

Vad är din bedömning av Antonov?

– Han är en man som är bra mycket yngre än jag.

"Fighter"

Vladimir Antonov har inte gått att nå efter mötet. Men i ett mejl till Dagens Nyheter kommenterar han sitt Sverigesbesök och säger att han inte gett upp hoppet utan fortsätter kampen.

– Jag är en fighter och ger aldrig upp, en utmaning som denna måste till varje pris besegras, skriver han.

De närmaste dagarna kan bli avgörande för företagets framtid då EIB officiellt väntas presentera sina krav för att fastighetsaffären med Vladimir Antonov ska kunna genomföras. Enligt uppgifter som har cirkulerat under helgen är kraven så pass hårda att den svenska biltillverkaren kan tvingas gå i konkurs.

"Osäkert kort"

Den nuvarande Saabägaren Spyker skriver i ett pressmeddelande att den planerade försäljningen av Saabs fabriker fortfarande är ett osäkert kort. Tvärtemot regeringen anser man att affären är föremål för flera intressenter att ta ställning till, bland andra EIB, General Motors, Riksgälden och regeringen.

I pressmeddelandet skriver Spyker att samtal kommer att föras med EIB (Europeiska investeringsbanken) i dag för att nå en lösning på de villkor som EIB satt upp för att godkänna försäljningen av Saabs fabriker.

Vidare skriver Spyker att man fortsätter att arbeta på att hitta ytterligare finansiering. Spyker och Saab förhandlar med flera strategiska partner om finansiering och/eller teknisk licensiering, bland annat med kinesiska biltillverkare.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Näringsliv - affärsnyheter, börs och analys
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter