Brand på Södra station i Stockholm

NYHETER

En brand stoppade tågtrafiken i Stockholm i dag.

Södra station fick utrymmas och både fjärrtåg eller pendeltåg dras med förseningar.

– Det är två slipers på spåren som har brunnit. Branden är släckt nu, men det är fortfarande rök där så ingen får gå ner dit, sa Ulf Lindgren på polisens länskommunikationscentral till TT.

Södra station i Stockholm fick evakueras när branden startade vid 13.30-tiden i dag.

Rökutvecklingen kommer från perrongerna inne på pendeltågsstationen och hela stationen tömdes på människor.

Tågtrafiken försenad

Det blev totalstopp i tågstrafiken förbi Södra Station, både pendel- och fjärrtåg drabbades. Enligt SJ:s webbtjänst började trafiken komma igång igen klockan 15. Då var räddningstjänsten färdig med arbetet att vädra ut perrongen och biljetthallen.

På grund stoppet måste resenärer räkna med förseningar i trafiken till och från Stockholm C.

– Det är förseningar på tåg som går söder ut mot Malmö och Göteborg från en halvtimme upp till en timme. Det är många tåg som går i dag och det är fullbokat, Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour.

Fjärrtåg som kommer från Malmö och Göteborg och ska till Stockholm dras också med förseningar. Regionaltåg från Linköping mot Gävle måste också passera Södra station och drabbades också av stoppet.

Enligt Storstockholms brandförsvar orsakade branden kraftig rökutveckling från en plats på spåren. Branden startade i en tunnel, men det var inget tåg på spåret där. Det är oklart varför två slipers började brinna.

Kraftig rök välde fram

Enligt Ulf Lindgren på polisens länskommunikationscentral var rökutvecklingen på stationen kraftig och rök vällde upp ur uppgångarna. Däremot gick evakueringen lugnt till väga. När polisen kom till platsen hade de flesta lämnat stationen spontant.