Äckel i ägget

Det här finns i ditt påskgodis

Påskgodiset innehåller bland annat gelatin, som utvinns av slaktavfall som svinsvål, och färgmedel som utvinns från  kochenillsköldlusen
Påskgodiset innehåller bland annat gelatin, som utvinns av slaktavfall som svinsvål, och färgmedel som utvinns från kochenillsköldlusen

Socker, härdat fett, gelatin från svinsvålar och färg från krossade insekter – Råd & Rön har synat vad som gömmer sig i påskäggets godis.

Vi svenskar äter 17 kg godis per person och år. Mest äter vi kring påsk – då vi stoppar i oss dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.

Nu har Råd & Rön granskat vad det är vi egentligen får i oss.

"Köp bara det som är riktigt gott"

Plockgodiset innehåller ungefär 300-350 kcal per hekto – vilket kan vara en bidragande orsak till att svenskarna har ökat i vikt.

– Mitt råd är att bara köpa det godis som är riktigt gott och njuta av det, i stället för att köpa enorma mängder av allt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Råd & Rön.

"Förvånande att så få är oroliga"

Men utöver energirikt fett och socker finns även många tillsatser i godisbitarna – som gelatin från svinsvål och färg från torkade löss.

– Det är förvånande att det är så många som är rädda för tillsatser i mat, men när det gäller godis verkar vi inte oroliga alls, säger Åsa Brugård Konde.

Men Livsmedelsverkat ser fortfarande det energirika innehållet som ett betydligt större problem än tillsatserna – som alla är testade och godkända.

Publisert: