Äckel i ägget

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det här finns i ditt påskgodis

Påskgodiset innehåller bland annat gelatin, som utvinns av slaktavfall som svinsvål, och färgmedel som utvinns från  kochenillsköldlusen
Foto: scanpix
Påskgodiset innehåller bland annat gelatin, som utvinns av slaktavfall som svinsvål, och färgmedel som utvinns från kochenillsköldlusen

Socker, härdat fett, gelatin från svinsvålar och färg från krossade insekter – Råd & Rön har synat vad som gömmer sig i påskäggets godis.

Vi svenskar äter 17 kg godis per person och år. Mest äter vi kring påsk – då vi stoppar i oss dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.

Nu har Råd & Rön granskat vad det är vi egentligen får i oss.

"Köp bara det som är riktigt gott"

Plockgodiset innehåller ungefär 300-350 kcal per hekto – vilket kan vara en bidragande orsak till att svenskarna har ökat i vikt.

– Mitt råd är att bara köpa det godis som är riktigt gott och njuta av det, i stället för att köpa enorma mängder av allt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Råd & Rön.

"Förvånande att så få är oroliga"

Men utöver energirikt fett och socker finns även många tillsatser i godisbitarna – som gelatin från svinsvål och färg från torkade löss.

– Det är förvånande att det är så många som är rädda för tillsatser i mat, men när det gäller godis verkar vi inte oroliga alls, säger Åsa Brugård Konde.

Men Livsmedelsverkat ser fortfarande det energirika innehållet som ett betydligt större problem än tillsatserna – som alla är testade och godkända.

Publicerad: