Nyheter

Rick Falkvinge avgår som partiledare

NYHETER

Har bland annat brist på idéer

Rick Falkvinge.

Foto: Scanpix

Piratpartiets Rick Falkvinge tycker att han stagnerat och avgår efter fem år som partiledare.

36-åriga Anna Troberg tar nu över.

– När jag grundade Piratpartiet sade jag att man ska inte hålla på med det här längre än fem år och nu har vi nått den femårsgränsen. Jag måste hålla mina egna löften, säger Falkvinge till TT.

– Jag pratar om samma sak hela tiden, det är samma frågor och jag tycker alldeles för mycket om Piratpartiet för att göra ett dåligt jobb.

"Extremt spännande"

Troberg, vice partiledare, tar i enlighet med partiets stadgar över posten som partiledare. Hon säger till TT att hon har känt till Falkvinges beslut under en längre tid:

– Jag tycker att det känns extremt spännande, men styrelsen måste säga sitt också. Jag har vetat om det ett tag och förberett mig så mycket jag har kunnat.

Enligt Troberg ska partistyrelsen ha ett möte på måndagen då hon formellt ska utses till ny partiledare.

Troberg är både politiker, författare och översättare. Hon har under pseudonymen Rosetta Sten skrivit Chefer från helvetet.

Enligt Rick Falkvinge har han och Anna Troberg arbetat tillsammans under 18 månader för att hon skulle kunna ta över så småningom.

Sprida ideologin

Han har full tilltro till partiets nya ledare.

– Jag kommer att sitta kvar i ledningen men mina arbetsuppgifter blir radikalt annorlunda. Anna kommer från en humanistisk bakgrund, som författare och bokförläggare. Ett av Piratpartiets största problem har varit att partiet är så dominerat av tekniker. Anna har en förmåga att förklara komplicerade termer så att alla förstår, säger han.

Falkvinges nya uppgifter blir i stället att resa runt i Europa och hålla föreläsningar och sprida partiets ideologi. Men basen kommer att fortsätta att vara Stockholm, åtminstone ytterligare en tid.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter