Överförde 30 miljarder i panik

avErik Olsson

NYHETER

Gaddafi försöker rädda sin förmögenhet

klicka på bilden för en större version

Gaddafi verkar nu planera för att kunna fly landet.

Den senaste veckan har den libyske diktatorn överfört motsvarande drygt 30 miljarder svenska kronor till en privat bank i London skriver tidningen The Times.

Enligt uppgift ska avtalet mellan banken och Gaddafi ha förhandlats fram av en schweizisk mellanhand. Denna ska tidigare ha försökt få till en överföring till en annan förvaltare i London som dock avböjde en affär när de insåg den verkliga källan till pengarna.

"Blod på sina händer"

– Jag sa nej eftersom jag personligen inte är bekväm med att göra affärer med mördare och tyranner med blod på sina händer, säger vd:n för förvaltaren.

Den schweiziska mellanhanden vände sig då till en privat bank i London som gick med på att ta emot överföringen.

Brittiska myndigheter ska dock ha upptäckt transaktionen och har tidigare sagt att man ska frysa alla tillgångar i Storbritannien tillhörande överste Gaddafi och hans familj.

200 miljarder i England

Enligt uppgift ska det handla om motsvarande över 200 miljarder svenska kronor i form av rent kapital men även en del kommersiella fastigheter och ett 100 miljoner-kronors-gods i London.

Schweiziska myndigheter deklarerade i går kväll att man nu beordrar landets banker att frysa alla tillgångar tillhörande överste Gaddafi och hans familj. Sammanlagt handlar det om 29 personer inklusive diktatorns fru och barn samt hans frus släktingar och sex representanter för regimen.

Förde ut pengar när sonen greps

Det är dock oklart hur mycket tillgångar Gaddafi har i Schweiz. För tre år sedan hamnade han i konflikt med alplandet sedan hans son Hannibal gripits av schweizisk polis och förde då ut stora mängder kapital ur landet.

Även i USA har Vita Huset uppmanat landets banker att följa alla transaktioner ut ur Libyen noga för att motarbeta regimens försök att gömma undan kapital.

ARTIKELN HANDLAR OM