Barack Obama: Vi måste ingripa

Vill stoppa våldet i Libyen – militära insatser utesluts inte

– Vi har de resurser som kan användas i en situation som denna, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen (i mitten). Vita Huset säger att USA inte utesluter militärt våld.
– Vi har de resurser som kan användas i en situation som denna, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen (i mitten). Vita Huset säger att USA inte utesluter militärt våld.

Omvärlden reagerar nu starkt mot Muammar Gaddafis våldsanvänding i Libyen.

Den amerikanska presidenten Barack Obama kräver att det internationella samfundet ingriper och Nato har sammankallat till ett krismöte.

– Vi har de resurser som kan användas i en situation som denna, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen.

I natt lyfte president Obama luren och ringde till Europa. I separata telefonsamtal med Frankrikes Nicolas Sarkozy, Storbritanniens David Cameron och Italiens Silvio Berlusconi diskuterade presidenten olika åtgärder för att få stopp på våldet i Libyen.

”Obama uttryckte sin djupa oro över den libyska regeringens användning av våld som strider mot internationella normer mänsklig anständighet. Presidenten diskuterade lämpliga och effektiva sätt för det internationella samfundet att omedelbart svara", säger Vita huset i ett uttalande om samtalen.

Ska ställas till svars

Presidenten och de europeiska ledarna diskuterade bland annat olika alternativ för att ställa den libyska regeringen till svars för sina handlingar.

Exakt vilka åtgärder som diskuterades vill inte Via huset uppge. Men amerikanska tjänstemän säger till CNN att de kan inbegripa starkare agerande från FN:s säkerhetsråd, sanktioner som reseförbud och frysningar av tillgångar, utfrysning av Libyen från FN:s råd för mänskliga rättigheter och en flygförbudszon över Libyen.

Kritik

På frågan om Vita huset kan tänka sig militära åtgärder mot Libyen svarar talesmannen Jay Carney att det inte går att utesluta.

– Vi är intresserade att vidta åtgärder som uppfyller den effekt vi önskar, vilket är att få den libyska regeringen att sluta döda sitt eget folk, sa Jay Carney på en presskonferens efter mötet, enligt CNN.

Obama har tidigare fått kritik för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt mot Muammar Gaddafis våldsanvändning mot det libyska folket. Nattens telefonmöten ses som ett svar på den kritiken.

Nato håller krismöte

På fredagen en kallade även Nato in till krismöte angående situationen i Libyen.

– Jag har sammankallat ett möte i Nato-rådet i eftermiddag, för att samråda om situationen, säger Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen till Reuters och tillägger att Nato ”har tillgångar som kan användas i en situation som denna”.

I natt kom också uppgifter om att demonstranterna tagit kontrollen över ytterligare en stad i Libyen – hamnstaden Misrata, 20 mil öster om Tripoli.

Ett ögonvittne säger till Reuters att civilpersoner organiserar trafiken, visiterar förbipasserande i sökande efter vapen och har gripit en del beväpnade inkräktare som tros komma från Tripoli.

Publisert: