Stora framsteg för japanska reaktorer

Publicerad 2011-03-22

Fukushima Ett femtiotal arbetare kämpar fortfarande med att få kontroll över de skador som kärnkraftverket Fukushima drabbades av när en 14 meter hög tsunamivåg drabbade bygget. Bilden är från en av katastrofens första dagar.

Hoppet stiger i Fukushima.

Nya elledningar har anslutits till samtliga reaktorer – och kontrollrummet på raktor 3 fungerar igen.

– Jag tror situationen är på väg åt rätt håll, säger kraftbolaget Tepcos vice vd Sakae Muto.

TÅRARNA FLÖDADE Akio Komiri, vd för företaget som äger kärnkraftverket i Fukushima, deltog i förra veckan vid en presskonferens. Där informerade han om det dystra läget vid kärnkraft-verket. Efteråt orkade Akio Komiri inte längre hålla emot. Gråtandes, och stödd av kollegor, lämnade han presskonferensen.

Kampen för att avvärja en katastrofal härdsmälta på kärnkraftverket Fukushima fortsätter.

Tekniker har lyckats koppla elledningar till alla sex reaktorerna och även lyckats starta en pump vid en av dem.

Vid reaktor 3 har kontrollrummet återigen börjat fungera, och man hoppas nu att luftkonditioneringen ska kunna sättas igång så att arbetet på plats kan återupptas.

– Jag tror situationen är på väg åt rätt håll, men det är ännu för tidigt att säga att situationen har stabiliserats tillräckligt, säger kraftbolaget Tepcos vice vd Sakae Muto

”Ingen fara”

Kraftbolaget Tepco meddelade senare att arbetet med att återställa strömförsörjningen till reaktorerna återupptagits, sedan det bedömts att ångan som stigit från reaktorerna inte utgjorde någon fara.

Experter bedömde att läget har förbättrats vid kärnkraftverket, i synnerhet sedan de senaste två dygnen visat fler framsteg än bakslag.

Men vid tiotiden svensk tid kom AP med uppgifter om att en bränslebassäng på en av reaktorerna har nya problem. Den uppges vara på – eller nära – kokpunkten. När vattnet bubblar bort kan mer radioaktiv ånga komma ut, enligt en talesman:

– Vi kan inte lämna det här utan vi måste ta itu med det så snart som möjligt, sa Hidehiko Nishiyama till AP.

14 meter hög våg

Trots larm om förhöjd strålning utanför evakueringszonen på två mils radie runt Fukushima 1, så bedömde myndigheterna på tisdagen inte att det finns skäl att utöka zonen. De som bor utanför zonen men inom tre mil från kärnkraftverket uppmanas att hålla sig inomhus.

På tisdagen sade också kärnkraftsbolaget Tepco att tsunamin som drabbade Fukushima 1 var 14 meter hög. Tidigare har monstervågen uppskattats till tio meter, men spåren av tsunamin på verkets parkeringsplats pekar på att den var ännu högre.

Högre motstånd

Katastrofen i Japan har orsakat häftiga diskussioner även i Sverige.

Här ökar kärnkraftsmotståndet markant, enligt en ny undersökning.

Hela 36 procent – mer än dubbelt så många jämfört med 2008 – vill avveckla de svenska reaktorerna. Bara 21 procent förespråkar en utbyggnad. Motsvarande siffra för tre år sedan var 47 procent, enligt Dagens Nyheter.

Följ ämnen i artikeln