Kravet: En kvinna

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
jakten har börjat Spekulationerna över vem som blir Lars Ohlys efterträdare är i full gång. Nu kräver vänsterpartister att en kvinna tar över partiet.
Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
jakten har börjat Spekulationerna över vem som blir Lars Ohlys efterträdare är i full gång. Nu kräver vänsterpartister att en kvinna tar över partiet.

Delat ledarskap är männens enda chans.

Trycket på en kvinna som Lars Ohlys efterträdare är hårt.

– Det vore väldigt bra med delat ledarskap och det behövs minst en kvinna på posten, säger riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson.

I tisdags meddelade Lars Ohly att han lämnar posten som partiledare vid kongressen i januari.

Ingen parentes

Aftonbladet har ringt runt till en rad V-politiker och frågat vem de föredrar på posten. Många poängterar att det är viktigt att det blir en kvinna efter Ohlys sju år.

– Schyman får inte bli en parentes. Det vore mycket bra om vi återigen fick en kvinna, säger Siv Holma, riksdagsledamot.

Hon är en av många som gärna ser ett delat ledarskap. Trycket på partiledarna har de senaste åren blivit allt hårdare och att dela på bördan ses som en modern lösning.

Eftersom många vänsterpartister vill se en kvinna på den högsta posten är ett delat ledarskap också med all sannolikhet den enda vägen för de manliga kandidaterna att nå toppen. Hittills har två män, Jonas Sjöstedt och Hans Linde, sagt att de vill efterträda Ohly.

– Delat ledarskap är bra av flera skäl, bland annat för att det blir mindre fokus på en enskild person. Men det är samtidigt viktigt att man väljer ett par som har en bra kommunikation, säger Jonas Sjöstedt till Dagens Nyheter.

Kongress i januari

Flera lyfter fram vikten av en öppen process där kandidaterna reser runt och talar om för medlemmarna vad de vill med partiet. Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson är en av dem:

– Därefter kan man säga vem som är lämpligast. Det är särskilt viktigt att yngre och mindre kända kandidater visar upp sig.

För ett delat ledarskap krävs en stadgeändring på partikongressen i januari.

Publicerad: