Svensk polis på vittnesjakt i Norge

NYHETER

Norsk polis har fått lista på hundratals tänkbara vittnen till strypdramat på campingen

Foto: Pojken hittades på campingen Haganäset i Värmland.

Svenska poliser har korsat gränsen till Norge för att leta efter vittnen till strypdådet på en camping i Värmland.

De två norska pojkar, som är misstänkta för att ha hängt upp 11-åringen i ett träd, nekar.

Polisen hoppas att någon av de hundratals norrmän som firade påsk på campingen ska ha viktiga upplysningar om dådet.

Polisens jakt på vittnen till strypdådet på långfredagen, då en 11-åring hängdes upp med rep i ett träd på campingen Haganäset nära Charlottenberg i Värmland, har fört dem över gränsen till Norge.

De två norska pojkar, 13 och 14 år, som är misstänkta för dådet, nekar. Polisen hoppas att andra campinggäster kan ha avgörande iakttagelser och upplysningar, men fick inget napp av intresse när man gick ut med en uppmaning till vittnen att höra av sig.

Kontaktar campinggäster

I går fick polisen i Värmland en lista över de omkring fem hundra campinggäster som firade påsk på Haganäset och började det digra arbetet att kontakta alla. Campingen var fullbelagd och majoriteten av gästerna var norrmän, enligt presstalesman Leif Hultman.

– Vi har inlett ett samarbete med norsk polis. Norsk polis ska hjälpa oss att prata med gästerna som hade åkt från campingplatsen innan vi hann prata med dem. Vi hann inte prata med alla norrmän som campade där, säger Leif Hultman, presstalesman vid Värmlandspolisen.

I dag körde två poliser från stationen i Charlottenberg till kollegerna i Norge med campingens gästlista i fickan. De svenska poliserna får inte arbeta på andra sidan gränsen – men tog en genväg förbi digitala kommunikationsvägar.

”Ett samarbete”

– Klart att det är lättare att faxa en lista men det är inte långt att åka över från Charlottenberg till Norge. När vi ändå åker dit går vi givetvis igenom utredningen och vad de ska fråga om. Vi lägger upp en strategi. Det är ett samarbete, förklarar Leif Hultman.

Värmlandspolisen har redan bockat av några på beläggningslistan men det återstår ett enormt arbete för norska polisen att kontakta de hundratals som återstår. De kan ta lång tid att hitta nålen i den norska höstacken.

– Är det bra uppgifter så får vi det på sekunden, säger Leif Hultman.

Den 11-årige pojken, som överfölls på campingens lekplats, har berättat för sina föräldrar att det var två förövare. Han kände två armar runt kroppen som lyfte upp honom, samtidigt ska en annan person ha hållit för hans ögon. De sa ingenting, säger pojkens pappa Mikael Bekengen till norska tidningen VG.

Räddades efter tio minuter

Gärningsmännen ska sedan ha dragit repet, som hängde i trädet, runt pojkens hals och använt en pinne för att strama åt. Pojken räddades av en förbipasserande man efter att i tio minuter balanserat på tåspetsarna för att inte kvävas.

Polisen i Värmland pekade i går ut två norska tonårspojkar som misstänkta till strypdådet. De är, enligt Leif Hultman på Värmlandspolisen, inte omhändertagna utan finns hemma hos sina föräldrar.

– De kvarstår i utredning och misstanken kvarstår.