Så sköts han ihjäl

30 soldater ur Navy Seals hemligaste förband – Team Six – slog till i natten

Den amerikanske elitsoldaten kramade sin avtryckare och satte punkt för en tio år lång jakt.

Han träffade Usama bin Ladin med ett skott på vänstra sidan av huvudet, därefter anropades president Barack Obama.

– Geronimo is killed in action.

Sedan augusti förra året har CIA övervakat Usama bin Ladins gömställe i den pakistanska staden Abbottabad.

När Barack Obama i fredags morse gav klartecken till en attack var ordern att i första hand ta Usama bin Ladin till fånga. I andra hand döda honom.

Presidenten följde operationen minut för minut från sitt ”situation room.”

Smugglades in

Det riskfyllda uppdraget utfördes av ett 30-tal soldater från den hemligaste avdelningen inom elitförbandet Navy Seals – den så kallade Team Six.

– Det är bara USA:s, Storbritanniens och möjligtvis Israels specialstyrkor som klarar en sådan operation, säger svenske militärstrategen Robert Egnell.

Inför attacken var kommandostyrkan stationerad i Afghanistan, men de ska i hemlighet ha smugglats in över gränsen till den pakistanska flygbasen Ghazi Air Base. Därifrån lyfte de i fyra helikoptrar av modell MH-60 mot Abbottabad.

Elitstyrkan har åratal av stenhård träning bakom sig. Att söka upp och avrätta misstänkta terrorister är ett av dess specialområden. Männen är tränade mördare och kan anfalla från vatten, från luften och på land.

De bästa av de bästa handplockades för att sätta punkt för den tioåriga långa jakten på bin Ladin.

– Vi kanske inte alltid vet deras namn och inte alltid känner till deras berättelser, men de finns där varje dag vid frontlinjen”, sa president Obama i går.

”Byggt en modell”

Planeringen inför attacken var minutiös.

– Genom underrättelseuppgifter har de förmodligen skaffat sig en exakt bild av fastigheten. Jag skulle tro att de har byggt upp en kopia någonstans och sedan övat alla tänkbara scenarion, säger Robert Egnell.

Men trots förberedelserna inträffade det som inte fick hända. En av helikoptrarna som gick ner innanför de fem meter höga

murarna till bin Ladins komplex drabbades av ett tekniskt fel. Barack Obama upplystes om haveriet, men då var det för sent att avbryta attacken.

Vid 01.15 stormade männen trevåningshuset där Usama bin Ladin tros ha bott i flera års tid. Enligt Vita Huset levde de på andra och tredje våningen.

Flera kraftiga explosioner hördes från byggnaden, men själva eldstriden ska enligt flera amerikanska medier ha varit över på bara några minuter.

”Besköt soldaterna”

En av dem som ska ha skjutit mot soldaterna sägs vara bin Ladin själv.

– Han motsatte sig ett gripande, och besköt soldaterna, sa Obamas rådgivare John Brennan på en presskonferens i går kväll.

En av männen sköt Usama bin Ladin med ett skott som ska ha träffat på vänstra sidan av huvudet. Al Qaida-ledaren dog omedelbart, liksom minst fyra andra personer.

Usama bin Ladin uppges ha använt sin yngsta fru som mänsklig sköld vid attacken. John Brennan bekräftade vid gårdagens presskonferens att kvinnan hamnade i skottlinjen och dödades av amerikanerna.

De amerikanska soldaterna klarade sig helt utan egna skador. Hela operatonen varade i 40 minuter.Kort efter att bin Ladin konstaterats död fick president Obama höra orden han hoppats på.

– Geronimo is killed in action.

Sprängde helikopter

Under operationen hade Usama bin Ladin fått kodnamnet efter indianhövdingen som slogs mot de amerikanska federala trupperna i slutet av 1800-talet.

Innan soldaterna lämnade platsen sökte de igenom huset efter viktiga dokument och annat material. Därefter sprängde de den havererade helikoptern i luften.

De lastade ombord Usama bin Ladin och minst ytterligare fyra döda ombord på en annan helikopter och lyfte. USA har inte visat upp Usama bin Ladins döda kropp. Den uppges ha transporterats till det amerikanska hangarfartyget USS Carl Vinson i Arabiska havet. I en vit svepning ska den ha sänkts till havets botten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN