Usama bin Ladin

Obama: Bilden ska inte bli offentlig

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Barack Obama har bestämt sig: Bilden på den döde bin Ladin blir inte offentlig.

Det sade presidenten i en intervju med tv-kanalen CBS i kväll.

– Ni kommer inte se bin Ladin gå omkring på den här jorden igen, sade Obama till tv-kanalen enligt Vita husets talesman Jay Carney.

Det är fotot alla väntar på.

Men nu tyder mycket på att bilden på den döde terrorledaren Usama bin Ladin aldrig blir tillgänglig för allmänheten.

”Skulle öka spänningarna”

Under en intervju i CBS program 60 minutes sade president Obama nämligen att han inte kommer att offentliggöra bilden av bin Ladins döda kropp. Enligt tv-kanalen sade Obama att bilden på Bin Ladin ”Blodig efter skotten inte skulle göra något för att övertyga skeptiker, utan i stället öka spänningarna i den muslimska världen och skapa problem för USA:s nationella säkerhet”

Programmet sänds först på söndag, därför är inte hela motiveringen klarlagd. I kväll höll dock Vita husets pressansvarige Jay Carney en presskonferens där han återgav mer detaljerat hur Obama resonerat – bilden skulle kunna utgöra ett incitament för våld mot amerikaner utomlands eller att den skulle kunna användas som ett propagandaverktyg.

– Det skulle innebära en risk för amerikaner som arbetar utomlands eller som reser utomlands, sade Carney.

”Riskerna väger tyngre”

Mike Rogers, ordförande i den amerikanska underrättelsekommittén, har tidigare sagt att det skulle försvåra för USA:s trupper utomlands om bilden släpps:

– Riskerna väger tyngre än fördelarna. Konspirationsteoretiker kommer ändå att hävda att bilden är falsk och det finns en risk att den retar upp opinionen i Mellanöstern. Usama bin Ladin är inte en trofé - han är död så låt oss nu fokusera på hur vi ska fortsätta kampen mot al-Qaida i stället, sade Mike Rogers, som också antydde att kroppen är illa tilltygad.

Men trycket från allmänheten ökar. Många kräver bevis. Och bland USA:s inflytelserika går åsikterna isär. CIA-chefen Leon Panetta sade igår att bilder på bin Ladin absolut måste visas för allmänheten.
– Vi tog bin Ladin och jag tror att vi måste visa för resten av världen att vi kunde döda honom, sade han i en intervju med Nightly News.

Tio hårddiskar

I dag läckte det även ut nya uppgifter om tillslaget mot terrorledarens hus.

En källa till AFP uppger att den amerikanska styrkan fick med sig omkring fem datorer, tio hårddiskar, och över 100 lagringsenheter, bland annat DVD:er och så kallade flashminnen, från byggnaden. USA:s justitieminister Eric Holder konstaterade i dag att material från huset kommer att leda till att fler personer hamnar på USA:s lista över misstänkta terrorister.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin