Försvarsmakten

Beatrice Ask (M) om Säpo-utredning: ”Det är allvarligt”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Att Säpo utreder ett tiotal misstänkta i ett hemligt nätverk som kan ha skadat rikets säkerhet väcker bestörtning i riksdagens försvarsutskott.

Vice ordförande Beatrice Ask (M) säger:

– Det är allvarligt och väcker många funderingar.

Aftonbladet avslöjar i dag måndag att ett tiotal personer i och utanför Försvarsmakten över hela landet är misstänkta, att flera greps i en samordnad gryningsräd och att Säkerhetspolisens hemliga utredning pågått sedan 2017. En högt uppsatt marinofficer har redan tvingats bort från Försvarsmakten.

Beatrice Ask (M), vice ordförande i försvarsutskottet, säger:

– Det är naturligtvis allvarligt. Men jag har väldigt lite information, för i och med att det pågår en utredning så är det ju sekretess på det. Men det är klart att det ringer många klockor och väcker många funderingar när den här typen av information kommer fram. Det är uppenbart för att att vi intresserade av mer information när sådan kan ges.

Mikael Oscarsson (KD), ledamot i försvarsutskottet, har mer bråttom än så:

– Jag kommer att ta upp detta i försvarsutskottet, för att se om det är någonting vi kan få reda på i det här läget, i och med att det är vårt ansvarsområde.

Nästa möte i försvarsutskottet skulle ha varit i morgon tisdag, men är framflyttat till på torsdag. Allan Widman, ledamot för Liberalerna, säger:

– Jag känner mig oroad av de uppgifter som Aftonbladet kommer med.

Försvarsutskottets ordförande Niklas Karlsson (S) vill inte kommentera ärendet, med hänvisning till att en förundersökning pågår. Det gäller också Vänsterpartiets ledamot i utskottet, Hanna Gunnarsson:

– Jag har ingen kommentar, säger hon.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Agrell: ”Kan röra sig om olovlig kårverksamhet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvarsmakten

Beatrice Ask

Allan Widman

Mikael Oscarsson

Säpo