Polisen i Rinkeby: ”Det har gått för långt”

Vädjar om hjälp mot våldet med film på Facebook

Polisen i Rinkeby publicerade på tisdagen en film på Facebook där man vädjar om hjälp för att bryta våldsspiralen.

Filmen blev snabbt viral – efter bara några timmar hade fler än 3 000 människor delat den.

I fredags försökte två unga pojkar stjäla fikabröd från en matvarubutik när de besökte Kista centrum i Stockholm. När de blev påkomna drog de vapen mot personalen.

Den händelsen var droppen som fick bägaren att rinna över och under tisdagen publicerade polisen i Rinkeby en film på sin Facebooksida som snabbt fick stor spridning. Efter knappt två timmar hade över 3 000 personer delat polisens film och över 200 hade kommenterat den. ”Tack för att Ni finns och gör ett bra arbete med dom resurser som står till förfogande”, står det i en kommentar.

Det är Christoffer Boman, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, som har spelat in filmen.

– Det har gått för långt nu, den här våldsspiralen där man skjuter först måste få ett slut. Det är helt sjukt att man drar vapen för att man snattar fikabröd, säger han.

Polisen ryter ifrån efter ungdomarnas tilltag.
Polisen ryter ifrån efter ungdomarnas tilltag.

Polisområdeschefen är märkbart tagen i filmen.

– Vi gör ingenting i affekt utan har så klart tänkt till innan vi gjorde filmen men det är klart man är känslosam. Vi måste få bukt med den här machokulturen som finns. Där unga rädda män skjuter först, just för att de är rädda. Har man ett vapen i dag är chansen stor att man dör.

Vad ska ni göra för att bryta våldsspiralen?

– Långsiktigt är det stora samhälliga förändringar, minskat utanförskap bland annat. Kortsiktigt är det vi behöver mer resurser men också hjälp från samhället, allt från skivbolag som släpper våldsglorifierande musik till familjemedlemmar som hör av sig om det finns ett vapen hemma.

Publisert:

LÄS VIDARE