Hamnarbetarförbundet utlyser total strejk

Av: Andreas Ekström, Ebba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Hamnarbetarförbundet varslar om fullskalig strejk i alla hamnar från och med 6 mars.

Det uppger Ekot i Sveriges Radio.

Hamnarbetarförbundet håller just nu en presskonferens om den utdragna konflikten.

Arbetsgivaren Sveriges hamnar meddelade i fredags att man skärpte sitt lockoutvarsel. Under onsdagens presskonferens sa förbundets styrelseledamot, Erik Helgesson, att man måste svara genom en fullskalig strejk.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi måste lägga ner arbetet i alla hamnar, sa han till Ekot.

Parterna har nu en vecka på sig att lösa konflikten. Har man inte nått en lösning före den 6 mars kommer förbundets medlemmar gå ut i strejk.

– Vi hade inget annat val, sa Erik Helgesson under presskonferensen.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar började 2016 och handlar om att facket vill ha ett eget kollektivavtal.

Under januari och februari har Hamnarbetarförbundet genomfört punktstrejker i ett antal hamnar på vilka arbetsgivarsidan har svarat med lockout. Nu utvidgas alltså strejken till att handla om att allt arbete läggs ner.

Enligt facket berörs ungefär 1000–1300 av förbundets medlemmar i runt 20 terminaler och något färre hamnar av den varslade storstrejken.

Strejken berör även Transportförbundet som är det andra stora fackförbundet som engagerar hamnarbetare. Transport har fått en indirekt förfrågan om sympatistrejk från Hamnarbetarna. Det skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi håller det högst osannolikt att vi ska gå ut i strejk för ett avtal som vi redan har. Ett formellt beslut kommer dock fattas i vid förbundets ordinarie styrelsemöte i mars, skriver Tommy Wreeth, förbundsordförande och Peter Winstén, förbundssekreterare i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE