Pablo Escobars hem jämnat med marken

avJenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Knarkbaronen Pablo Escobars gamla hem i Medellin i Colombia har demolerats.

På platsen kommer staden Medellin att bygga en minnespark för de som blev offer för Escobars drogkartell.

Det har gått över 25 år sedan Pablo Escobar dog. Men byggnaden ”Monaco building” i Medellin, som Escobar bodde i fram till 1988, har stått kvar i staden.

Byggnaden har orsakat stor debatt, då den påminner om tiden då knarkkungen satte skräck i staden och alla som på något sätt gick emot Escobars drogkartell riskerade att mördas.

”Byggnaden faller och hoppet växer”

Men under fredagen förstördes huset, då det sprängdes av staden Medellin.

– I dag faller den byggnaden och hoppet växer. Det är omöjligt att förändra det förgångna, men man kan bygga en bättre nutid och en bättre framtid, säger Ivan Duque Marquez, president i Colombia, i ett uttalande.

Trots att det gått många år sedan Escobar dog har han varit särskilt omtalad i omvärlden under de senaste åren, inte minst på grund av serier som ”Narcos”. Turism som går ut på att gå i Escobars fotspår, besöka hans grav och titta på ställen som har en koppling till den gamla knarkkungen, är populära bland en del turister.

1 av 3 | Foto: TT
Pablo Escobar, hans fru Maria Henao och deras son Juan Pablo.

”Oroade för hur vi berättat vår historia”

Samtidigt vill många colombianer glömma den blodiga historien och det finns en hel del kritik mot hur Escobar glorifieras.

– Vi är oroade för hur vi har berättat vår egna historia, och hur vi slutat berätta den. I de flesta historierna är förövarna protagonister och det har fått konsekvenser på lång sikt, eftersom det gör en kriminell miljö legitim, säger Federico Gutierrez, borgmästare i Medellin, till El Colombiano.

När ”Monaco building” demolerades under fredagen befann sig Gutierrez i närheten, tillsammans med flera familjer till personer som blivit offer för Escobars drogkartell. En ceremoni genomfördes, sedan såg de på när byggnaden jämnades med marken.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Colombia