UD:s uppmaning till svenskar: Anmäl er

Konflikten mellan Indien och Pakistan förvärras

De senaste dagarna har konflikten mellan Indien och Pakistan trappats upp.

Nu uppmanar Utrikesdepartementet att svenskar i området ska iaktta stor försiktighet och att anmäla sig till den så kallade Svensklistan.

Bara de senaste dagarna har spänningarna mellan Indien och Pakistan ökat och enligt Utrikesdepartementet riskerar läget att förvärras ytterligare.

Sveriges ambassad i Indien uppmanar nu svenskar som befinner sig i området till stor försiktighet, att undvika demonstrationer och stora folkmassor samt att anmäla sig till den så kallade Svensklistan.

– Det är en frivillig lista där man kan lämna uppgifter om var man befinner sig och hur man kan nås om något skulle hända, säger Anton Dahlquist vid UD:s presstjänst.

”En reflektion av läget”

Även svenskar som befinner sig i Pakistan uppmanas att iaktta försiktighet.

UD uppmanar alla svenskar som befinner sig i konfliktområdena att hålla koll på de utfärdade reseråden samt ta del av de lokala myndigheternas anvisningar.

– Reseråden baseras på den lokala ambassadens bedömning och sker i samråd med oss på UD. Den information som ligger uppe på hemsidan just nu är en reflektion av hur läget ser ut i landet, säger Anton Dahlquist.

Avråder från resor till Kashmir

För närvarande avråder UD från icke nödvändiga resor till den indiska delstaten Jammu och Kashmir (utom till området Ladakh) samt från alla resor till de pakistanska provinserna Khyber-Pakhtunkhwa och Baluchistan, samt de federalt administrerade stamområdena .

Indien har även utfärdat en förhöjd säkerhetsnivå för Delhi, Rajastan, Punjab, Gujarat och Maharashtra.

Protester i Pakistan på onsdagen.
Protester i Pakistan på onsdagen.
Publisert:

LÄS VIDARE