Jättebollen firar 30 år – med gigantiska minnen

Globen lyser upp under hela firandet

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
Konserter, hockey, nobelprisutdelning, hästhoppning, monster jam – allt har rymts i Globen. Nu firar ett av Stockholms landmärken 30 år.
Foto: MARCUS ERICSSON
Konserter, hockey, nobelprisutdelning, hästhoppning, monster jam – allt har rymts i Globen. Nu firar ett av Stockholms landmärken 30 år.

NYHETER

Den jättelika vita bollen söder om Skanstull fyller 30 och firar med flera meter höga minnen. Bokstavligen.

”Köa i sju dagar och tio minus var så jävla värt det. Springsteen 2007 var min första Bruce-konsert allra längst fram. Ren och skär magi”, minns en lycklig Fredrik.

Globenområdet söder om Söder i Stockholm, som ofta tycks ekande tomt, förvandlas alltid vid matcher och konserter. Då vallfärdar inte bara stockholmare, folk kommer resande från hela Sverige – och ibland ännu längre ifrån.

Den 19 februari 1989 stod prins Bertil för ett klipp när Globen, världens största sfäriska byggnad, skulle invigas.

Med en utvändig diameter på 110,40 meter och en totalhöjd på 85 meter är Globen i dag en självklar del av Stockholms silhuett. Den stod färdig bara 2,5 år efter byggstart.

Här har drygt 3 300 evenemang genomförts. Här har varit melodifestivaler, Nobelpris har delats ut, det har spelats hockey, hästar har hoppat, tennisbollar slagits över och i nät, makalösa maskiner har vrålat – liksom konsertbesökare på en lång radda konserter. Flest kom för att se Metallica spela den sjunde maj 2018: 17 303. (Bandet har också publikrekordet för andra- och fjärdeplatsen: 16 858 respektive 16 531.)

Totalt har Globen tagit emot över 25 miljoner besökare på 30 år.

Även Aftonbladet har ett förflutet i Globen. Den 2 november 1989 gick flytten från Vattugatan 12 i de klassiska Klarakvarten till Arenavägen 63 i Globen. Där huserade tidningen i 7 730 dagar, 21 år, innan flytten gick tillbaka in till innerstan 2011.

Publicerad: