Släkting: Sentsov kanske inte överlever

avTT

Foto: Christophe Ena/AP/TT
Ett foto på den tidigare hungerstrejkande ukrainska filmregissören Oleg Sentsov som sitter i fängelse i Ryssland. Bilden är från en protest framför ryska ambassaden i Paris tidigare i år. Arkivbild.

Den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov som är fängslad i Ryssland och som nyligen avslutade sin hungerstrejk efter 145 dagar, är så illa däran att han kanske inte överlever, säger Sentovs kusin Natalya Kaplan.

Sentsov avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff efter att han protesterat mot Rysslands annektering av Krim.

– Nästan alla hans inre organ är illa skadade, inklusive levern, hjärtat och hjärnan, säger Natalya Kaplan i samband med en pressträff i den ukrainska huvudstaden Kiev på tisdagen.

Pessimistiska brev

Oleg Sentsov inledde sin hungerstrejk den 14 maj. Hans krav var inte frigivning för egen del, utan att 64 namngivna ukrainska politiska fångar skulle släppas ur ryska fängelser. Hungerstrejken avslutades den 5 oktober. Han hade då gått ner 20 kilo. Sentsov motiverade beslutet att avsluta sin aktion med att han var rädd att de ryska myndigheterna skulle börja tvångsmata honom. Under hungerstrejken hölls han vid liv med hjälp av en sockerlösning som givits med dropp

– Avslutandet av en hungerstrejk är en svår process och ingen kan säga om Oleg kommer att överleva, framhåller Natalya Kaplan.

– Sorgligt nog är hans senaste brev mycket pessimistiska – han har skrivit ett testamente där han ber om att hans barn inte ska överges, berättar kusinen.

Nominerad till Sacharov-pris

Den 42-årige Sentsov greps på Krimhalvön under 2014 sedan han som en del av en aktionsgrupp kritiserat att Ryssland annekterat området från Ukraina. Året efter dömdes han i en militärdomstol till 20 år i fängelse för terrorbrott, en dom som har förkastats av bland andra EU och USA. Människorättsorganisationer ser hans fall som ett försök att avskräcka meningsmotståndare.

Oleg Sentsov är nominerad till årets Sacharov-pris som delas ut av gruppledarna i EU-parlamentet den 25 oktober i år.