Senaste uppgifterna om journalistmordet: ”Skulle drogas”

Regimkritiske Jamal Khashoggi bekräftad död

avJenny Rydberg

Planen var att journalisten Jamal Khashoggi skulle drogas och föras till ett gömställe i 48 timmar, säger saudiska tjänstemän enligt CNN.

Nu har den turkiska polisen fått tillstånd att genomsöka en brunn inne på det saudiska konsulatet där journalisten mördades.

Det har nu gått drygt tre veckor sedan den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi sågs för sista gången, på väg in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet.

Enligt turkiska myndigheter mördades Khashoggi av en grupp saudier som rest till landet just i syfte att döda journalisten. Efter att först ha nekat till all inblandning i mordet erkände till slut Saudiarabien att Khashoggi dött inne på konsulatet, men de har sagt att det ska ha handlat om ett slagsmål som spårat ur.

Skulle ”bara” droga journalisten

Nu uppger saudiska tjänstemän att planen från början var att övertala Khashoggi, som levde i självvald exil i USA, att återvända till Saudiarabien, skriver CNN. Planen var att om Khashoggi vägrade skulle han drogas och föras till ett gömställe i Istanbul. Där skulle han hållas fången under 48 timmar, men skulle ssläppas fri om han fortsätta att vägra.

1 av 2 | Foto: AFP SABAH DAILY NEWSPAPER
Jamal Khashoggi till vänster, en man klädd i Khashoggis kläder till höger.

Under onsdagseftermiddagen deltog Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman på investerarkonferensen ”Davos in the Desert”. Han uttalade sig om mordet och kallade det för ”ett avskyvärt brott som inte kan rättfärdigas”.

– De som står bakom det här brottet kommer att ställas till svars. I slutändan kommer rättvisan att segra, säger han enligt AFP.

Polisen får genomsöka brunn

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att han tror på kronprinsens förklaringar till vad som skedde på konsulatet. Men under tisdagen sa han för första gången att Mohammed bin Salman kunde vara inblandad.

– Prinsen styr och ställer där vid det här laget. Han bestämmer saker så om någon skulle vara involverad så skulle det vara han, säger han enligt The Guardian.

Den turkiska polisen har enligt uppgifter till tv-kanalen NTV fått tillstånd att söka igenom en brunn inne på konsulatet, efter att tidigare ha nekats att göra en sådan genomsökning, skriver Reuters.

Polisen har sökt igenom konsulatet och generalkonsulns bostad flera gånger sedan Jamal Khashoggi dödades. Enligt uppgifter till Sky News ska kroppsdelar från den döde journalisten ha hittats i generalkonsulns trädgård. Detta har dock ännu inte bekräftats från något officiellt håll.

ARTIKELN HANDLAR OM