Trafikverket

Nya beskedet: Tågen mellan Stockholm och Göteborg går som planerat

SJ: Helgen är räddad för våra tusentals resenärer

Av: 

Ebba Thornéus

Malin Nilsson

NYHETER

Under fredagseftermiddagen meddelade Trafikverket att tågtrafiken på sträckan Göteborg - Stockholm ställs in under hela helgen. Något som skulle påverka 8 000 resenärer.

Nu har de dragit tillbaka sitt beslut.

– Nu är helgen räddad för våra tusentals resenärer och det är vi väldigt tacksamma för, säger SJ:s pressansvarig Annie Edwards.

Beskedet om de inställda tågen kom vid 16-tiden på fredagseftermiddagen.

Anledningen är att det varma vädret orsakat solkurvor på sträckan Göteborg-Herrljunga (Stockholm) som just nu är ersättningssträcka för tågtrafiken på Västra Stambanan som under helgen genomför en inplanerad upprustning.

Planen var att samtliga SJ-tåg från klockan 21 i dag, fredag, och fram till söndagskväll skulle ställas in. Något som SJ ansåg var oacceptabelt.

Efter dialog med Trafikverket för att nå fram till en lösning kunde SJ meddela vid 19.30-tiden att trafiken kommer gå som vanligt.

– De 8 000 kunderna kan resa som planerat. Det var inte acceptabelt när det är så många event i helgen. Nu har Trafikverket insett att det skulle bli för stora konsekvenser om man skulle fullföljt det här banarbetet, säger Annie Edwards till Aftonbladet.

Cirka 8 000 resenärer kunde drabbas

Solkurvor innebär en krökning eller sidoförflyttning av spåret som uppkommer på grund av solvärmen, vilket kan leda till olyckor.

SJ var särskilt negativa mot stoppet eftersom det slår extra hårt mot resenärerna. Just den här helgen är det nämligen både Stockholm Marathon och musikfesten Summerburst i Göteborg.

– Därmed är det fler resenärer än normalt som drabbas, säger Annie Edwards.

MTR:s resenärer påverkas inte

MTR hade redan förberett sig inför det planerade banarbetet och bestämt sig för att sätta in ersättningsbussar, och skulle därför i vilket fall som helst inte påverkas.

”Våra tåg går enligt redan planerat fall i full hastighet mellan Stockholm-Herrljunga i båda riktningar och vi har sedan effektiva bussar den sista sträckan till Göteborg. Det är också en möjlighet för fler resenärer att söka den alternativa resvägen,” skriver Claes Nyberg, pressansvarig på MTR, i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Trafikverket

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafikverket

SJ

Tågtrafik