Mördaren högg 130 gånger: ”Det var ett besinningslöst raseri”

avSusanna Nygren

I dag inleds rättegången mot den 26-årige man som misstänks ha mördat sin granne på ett LSS-boende i Vetlanda.

Motivet: Kvinnan ska ha fört oväsen.

Offret, en 21-årig kvinna, hade 130 sårskador på kroppen. Kriminalkommissarie Johan Frisk är förbryllad över mängden knivstick.

– Jag har faktiskt inte varit med om den mängden tidigare, säger han.

Klockan 02.06 natten till den 20 februari kommer ett larmsamtal till polisen. En mansröst berättar att han har begått ett grovt brott.

– Jag har dödat min granne, säger han.

– Har du dödat din granne? frågar SOS-operatören.

– Ja, jag står ute och väntar på er.

1 av 8 | Foto: Kai Rehn
Kriminalkommissarie Johan Frisk.

Vinkade åt polispatrullen

Flera polispatruller skickas till platsen. När den första patrullen anländer ser de en man som står och vinkar. När de stannar och hoppar ur bilen sträcker mannen upp båda händerna i luften.

Det kvinnliga polisbefälet är först framme vid mannen. Hon skriker att han ska lägga sig ned. Mannen lyder direkt och lägger sig raklång i snön. De båda poliserna är snabbt framme och sätter på handfängsel.

– Jag knivade min granne, säger mannen och berättar att en ytterligare kvinna är skadad. Han uppmanar polisen att skynda sig att hjälpa henne.

Blod på golvet och väggarna

Kort därefter anländer en annan polispatrull. De tar sig upp till offrets lägenhet. Där möts de av en fruktansvärd syn. Inne på toaletten ligger en livlös kvinna. Det är blod på golvet och blodstänk på väggar.

En av poliserna hör ett ljud från vardagsrummet. En svag röst ber om hjälp.

På soffan ligger en annan kvinna. Hon har svåra skador men är vid medvetande.

Den 21-åriga kvinnan på toaletten förklaras senare död. Den svårt skadade kvinnan är hennes syster.

I dag inleds rättegången mot den 26-årige mannen som åtalats för mord och mordförsök. Mannen misstänks även för olaga hot mot en vårdare på det LSS-boende som kvinnan tillhörde.

Polisens teori: Gick bärsärk med kniv

Den 21-åriga kvinnan hade 130 sårskador på kroppen. Polisens teori är att mannen har gått bärsärk med en kniv.

– Det är ett besinningslöst raseri. Han är väldigt förbannad och agerar ut sin frustration. Han vill verkligen att hon ska dö, säger kriminalkommissarie Johan Frisk.

Johan Frisk har lett utredningen och han är förbluffad över våldet.

– Det normala är att man hugger tre-fyra gånger. Han borde ha blivit trött.

26-åringen erkände mordet redan på telefon när han själv larmade polisen. Det finns också gott om teknisk bevisning – dna och blod – som binder mannen till brottet.

– Bevisläget är stabilt och inte trassligt på något sätt. Samtidigt ska man ha klart för sig att det bara finns förlorare i en sådan här situation, poängterar Johan Frisk.

Motivet: En grannfejd

En grannfejd ska vara motivet. Mannen hyrde en lägenhet i ett tvåvåningshus som tillhör det kommunala bostadsbolaget Witalabostäder. I våningen ovanför honom fanns en lägenhet som tillhörde ett LSS-boende för personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Mannen har berättat i förhör hur han ska ha haft stora problem med den 21-åriga kvinna som bodde ovanför. Han menade att hon förde oväsen så att han inte kunde sova.

– Han har uppgett att det är allt från musik, dans, skratt till att hon är uppe och går på toaletten på nätterna, säger åklagare Helené Thomasson.

I förhör säger mannen att kvinnan ibland kunde vara uppe och göra saker i lägenheten till långt in på småtimmarna. Ibland kunde han inte sova alls innan han skulle gå upp och gå till jobbet.

”Han var väldigt känslig för ljud”

Dagarna före mordet ska mannen bara ha sovit ett par timmar per natt.

– Han var väldigt känslig för ljud, säger en bekant till mannen.

De träffades på ett flyktingboende 2013 efter att mannen kommit till Sverige. Han lade tidigt märke till att ljud var ett problem för 26-åringen.

– En gång när vi spelade pingis satt han en bit ifrån. När jag tittade upp såg jag hur han ryckte till lite vid varje smäll. Det var jobbigt för honom, säger mannens bekant och fortsätter:

– Han var lite rädd av sig. Vi trodde inte att han skulle kunna döda en katt ens.

Han lade också märke till att mannen ansträngde sig för att lära sig svenska och passa in.

– Lärarna på SFI gillade honom. Han var lugn och skulle alltid göra allt enligt regelboken.

Verkade ”otäckt lugn”

Även poliserna som grep mannen direkt efter händelsen har vittnat om hans lugn. En av poliserna har sagt efteråt att mannen verkade ”otäckt lugn”. På sjukhuset dit mannen förs för omplåstring fick hon en känsla av att mannen nästan bad om ursäkt för att han fanns till.

Att det varit bullrigt mellan de två grannarna en längre tid råder det ingen tvekan om.

I 26-åringens lägenhet hittade polisen en lång stav med en kloss i änden. Polisen teori är att han använde staven för att dunka i taket. Vid den tekniska undersökningen av lägenhet fann polisen även flera skoavtryck i taket.

Mannen gjorde sju anmälningar mot kvinnan till bostadsbolaget Witalabostäders servicejour.

Vid det sista samtalet från mannen signalerade han att något var fel. I polisförhör uppger handläggaren som tog emot samtalet att mannen ska ha sagt ”att han hade fått nog” och att ”han brinner”.

Slog larm till personalen

Den 21-åriga kvinnans syster uppger i förhör att kvinnan mådde mycket dåligt över grannens bankande. 21-åringen slog larm flera gånger till personalen på det LSS-boende som hon tillhörde och ringde även hon Witalabostäder.

En vän till den 21-åriga kvinnan har tidigare berättat hur mannen kunde slå i taket för varje steg kvinnan tog i lägenheten. Det blev hon vittne till under ett besök.

Bostadsbolagets vd, Eric Engelbrektsson, uppger att man har förtydligat sina rutiner efter händelsen.

– Vi har förtydligat att alla störningar som är polisärenden är den utsattes ansvar att polisanmäla. Det vill säga att det inte räcker med att ringa oss. Så har det alltid varit – men vi har förtydligat det, säger Eric Engelbrektsson.

21-åringen ett välkänt ansikte

Många boende i Vetlanda chockades av mordet. Den 21-åriga kvinnan var ett välkänt ansikte – särskilt hos motorintresserade.

– Hon har varit med på våra fester och när vi har cruising. Jag minns henne som en glad och framåt tjej. Många av våra medlemmar var på hennes begravning, säger Robert Hörnfeldt, ordförande för Åtorpets motorgård.

Motorklubben ordnade en minnesstund för kvinnan några dagar efter mordet. Robert Hörnfeldt berättar att en anhörig till kvinnan hade med sig ett foto på henne som man satte fram. Sedan spelade man en låt som kvinnan hade tyckt om.

– Det var som en begravning. I stort sett alla hade tårar i ögonen, säger Robert Hörnfeldt.

Kan ha lidit av allvarlig psykisk störning

Den misstänkte 26-åringen har genomgått en så kallad liten rättspsykiatrisk undersökning. Där konstaterades att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen. Mannen ska därför genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

– Han erkänner alltjämt att han har bragt den ena kvinnan om livet och att han har tillfogat systern skador. Dock inte i syfte att döda systern, säger försvarsadvokat Uno Karlsson.

Rättegången mot den misstänkte 26-åringen hålls i Eksjö tingsrätt och beräknas pågå i fyra dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM