Här hyllas Kamprad – med en egen gata

Foto: Hans Runesson

avMiriam Bratt

NYHETER

Nu är det klart – möbellegendaren Ingvar Kamprad hyllas med en egen gata i Kungens kurva.

Tangentvägen ska bli huvudgata och döpas om till Kamprads allé.

– Det här blir ju pulsådern som leder in i Kungens kurva, säger kommunalrådet Christian Ottosson (C) till Mitt i Huddinge.

Under tisdagen klubbas beslutet om att byta namn på Tangentvägen för att hylla Ikea-grunden Ingvar Kamprad, skriver Mitt i Huddinge.

Kommunen har sedan ett tag tillbaka haft planer på att byta namn på gatan till Kamprads allé.

– Ikea och Ingvar Kamrad har betytt väldigt mycket för Kungens kurva och Huddinge, har kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) tidigare sagt till SVT.

Grönskande allén döps efter Kamprad

Namnbytet ska ske i samband med att handelsområdet görs om. Tangentvägen, vars namn snart blir ett minne blott, ska bli handelscentrumets huvudgata med en grönskande allé. Då ska vägen även prydas med Ikea-grundarens namn.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Han symboliserar drivkraft och mod som också är kännetecken i kommunens vision. Kungens kurva har förvandlats från skogsområde till en regional stadskärna och har mer handel än i något annat område i Sverige, säger Christian Ottosson (C) till Mitt i Huddinge.

Allén kommer att knyta an till ett torg och längs vägen kommer det finnas en spårvagnshållplats – som i sin tur ska bli ett av stoppen på den framtida sträckan mellan Flemingsberg och Älvsjö.

Världens största Ikea

Hyllningen ligger i närheten av det första Ikea-varuhus som Kamprad startade utanför småländska Älmhult. Det öppnade år 1965.

Efter den ombyggnation som skedde av varuhuset år 2002 så är byggnaden världens största Ikea.

Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari i år. Han var 91 år gammal och avled i sitt hem i Älmhults kommun.

Så döper Ikea sina möbler 01:10
ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Stockholm