Livstid för brutala dubbelmordet i Mantorp

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
24-åringen under rättegången i Linköpings tingsrätt. Bredvid honom hans advokat Henrik Lindblom.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Paret hittades mördat i sitt hus utanför Linköping förra sommaren. Arkivbild

avTT

NYHETER

Dubbelmördaren i Mantorp har visat "särskild hänsynslöshet och råhet" och morden har "karaktär av ren avrättning".

Det konstaterar Linköpings tingsrätt, som nu dömer den 24-årige mannen till livstids fängelse.

Han fortsätter dock neka, och ska överklaga domen.

I juni förra året hittades ett äldre par dödat i sitt hus i Mantorp utanför Linköping. De var hårt tejpade över ansiktena och svårt knivskurna. Innan de dödades hade de tvingats av sina bankkort och koder.

Nu döms en 24-årig man till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt för morden samt bedrägeri.

– Jag delar helt och hållet tingsrättens bedömningar i de frågor man tagit ställning till. Något annat straff än livstids fängelse är uteslutet när det gäller mord av det här slaget. Han har trängt sig in i bostaden hos två äldre människor och de har dödats på ett brutalt sätt som också måste ha varit väldigt ångestskapande hos dem, säger åklagaren Helene Gestrin.

Verklighet av fantasi

Även de anhörigas målsägarbiträde, Elisabeth Massi Fritz, välkomnar livstidsdomen.

"Det är ett bestialiskt mord på två gamla försvarslösa människor som måste ha haft en fruktansvärd dödsångest innan de till slut avled i sitt eget hem." säger hon i en skriftlig kommentar.

Under utredningen har det framkommit att mannen haft dålig ekonomi, psykiska problem och att han fantiserat om att döda. Det kan vara så att 24-åringen genom dessa mord nu förverkligade sina fantasier, anser tingsrätten. Rätten utesluter dock inte att det kan ha funnits ett visst ekonomiskt motiv.

"Var hotad"

24-åringen har hela tiden nekat till morden. Under rättegången medgav han att han var i huset, men sade att han haft sällskap av två andra män och att han gav sig av innan offren skadades. Han sa också att han varit hotad av kriminella som tvingat honom att utföra olika jobb. Han har dock konsekvent vägrat att uppge exakt vilka dessa personer är. Tingsrätten kallar uppgifterna "en ren efterhandskonstruktion".

Henrik Lindblom försvarar den misstänkte 24-åringen, som han säger var väl förberedd på domen.

– Men det är klart att döms man till livstids fängelse för en gärning som man förnekar, då är det ett hårt slag. Så domen kommer att överklagas.

Mannen ska även betala skadestånd, bland annat 100 000 kronor vardera till parets tre barn.

"Men det finns inga skadestånd som kan ersätta ett livstrauma", skriver Massi Fritz.