Lille Remus hittade alla skeppsvraks ”heliga Graal”

avAlexander Ekström

Ett 310 år gammalt spanskt skepp proppat med guld och silver har hittats på botten av Karibiska havet, rapporterar amerikanska CBS News.

Hjälten bakom upptäckten är robotubåten Remus 6000 – som gjorde fyndet på 600 meters djup.

Den lilla robotubåtens superfynd kallas nu skeppsvrakens ”heliga graal” – och ska innehålla skatter som beräknas kunna ha ett värde på upp till 17 miljarder dollar – motsvarande drygt 148 miljarder kronor med dagens växlingskurs.

Remus kan själv dyka upp till sex kilometer – och är utrustad med sensorer och kameror i jakten på värdefulla havshemligheter.

Delfinkanoner i brons

Fyndet av det tre århundraden gamla spanska fartyget kunde bekräftas när man hittade kanoner i brons med ingraverade delfiner.

En detalj som fått experter att tro att det rör sig om den spanska galeasen San Jose – som just försvann för över 300 år sedan.

– Jag satt bara själv i tio minuter och log, säger forskningsingenjören Jeff Kaeli, som var ensam på sökfartyget när han genom Remus såg kanonerna på havsbotten.

– Jag är inte marinarkeolog, men jag vet hur en kanon ser ut. I den stunden var jag den enda personen i världen som visste vad vi hittat.

Har omgetts av sekretess

Vrakets exakta fyndplats är ännu inte offentlig, och själva fyndet har omgetts av sekretess sedan det gjordes i november 2015 – på grund av oklarheter kring vilka som har rätt till skatten.

Både Colombia och Spanien ska ha gjort anspråk på skeppets last av guld, silver och ädelstenar – som alltså beräknas ha ett sammanlagt värde på svindlande 148 miljarder kronor.

Forskarna som gjorde fyndet har sagt att de är just forskare, inte skattjägare, och är inte involverade i äganderättskontroversen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skeppsvrak

Karibien