Björnfrossa i byn Los – 13 björnar på besök

I byn Los i Ljusdals kommun är de boende vana vid att björnarna lufsar runt nära byn titt som tätt.

I år har björnarnas räknats till 13 stycken, och verkar trivas bra i boendes trädgårdar.

– Jag tycker inte det är behagligt att gå ut. Han verkar inte särskilt skygg. Han gräver ner sig och sover här hela natten, säger Else-Marie Ekrelius, 70.

Två björnhonor med två respektive tre ungar vardera, ett antal fjolårsungar samt större björnar har den senaste tiden tagit för vana att besöka byn Los i Ljusdals kommun i Hälsingland.

Det verkar vara maten som är avsedd för fåglar och rådjur de är ute efter.

– Vi matar rådjur om vintern och har ett foderbord dit björnen kommer.

– Han gräver ner sig och sover där hela natten, nu har han hållit på i två veckor, säger Else-Maj Ekrelius, 70, boende i Los, om en av besökarna.

Tidigare år har det satts upp varningssignaler som låter när björnen går förbi – i syfte att skrämma dem. När det varit som värst har Else-Maj ringt polisen.

– Även när det går folk här nere på gatan så ligger han kvar. Han verkar inte särskilt skygg. Han ligger här och äter och håller koll, säger Else-Maj.

Femåriga dottern upptäckte björn

Även Elisabeth Törnberg, 30, är boende i Los och lyckades fånga en björn på bild på lördagen.

– Min äldsta dotter som snart är fem år var ute i trädgården och lekte när hon plötsligt kom in och berättade att det var en björn där ute.

– Jag trodde att hon skämtade, men så gick vi ut på altanen och hon visade att den låg där – cirka tio meter från oss, säger hon.

Elisabeth berättar att byn, som inte är särskilt stor, omges av flera mil med skog åt alla håll.

”Mata aldrig björnar”

Länsstyrelsen i Ljusdals kommun skriver i ett pressmeddelande att björnarnas besök i bygden inte är ett onaturligt beteende den här tiden på året, i samband med att de lämnat sina iden.

Däremot kan en björn som blir van vid människor snabbt förlora sin skygghet, och således utgöra en fara. En björn som förlorat respekten för människor måste ofta avlivas, då beteendet är svårt att förändra.

”Bor du i björnområden ska du tänka på att aldrig mata björnar, städa bort allt som luktar mat i närheten av bostaden, försvara soptunnan instängd och inte gå ut om du ser en björn”, är råden de ger till boende i kommunen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN