Maktens kvitton

Stefan Jakobsson (SD) drar tillbaka sin kandidatur

Jimmie Åkessons beslut: Inte valbar för Sverigedemokraterna

Av: 

Jenny Rydberg

Kenan Habul

NYHETER

Aftonbladets granskning visar att riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) lät skattebetalarna stå för hans privata taxiresor.

Nu drar han tillbaka sin riksdagskandidatur – på direkt order från partiledaren Jimmie Åkesson, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Vi kan inte ägna de återstående dagarna av valrörelsen åt att prata om honom, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson (SD) har låtit skattebetalarna stå för privata resor till vänner, fester och nattklubbar. Han har därmed brutit mot riksdagens regler vid ett stort antal tillfällen.

Aftonbladets granskning visar bland annat att han har åkt taxi för närmare 330 000 kronor sedan 2014.

Efter avslöjandet meddelar Stefan Jakobsson sent på måndagskvällen att han inte kommer att vara valbar till riksdagen i valet den 9 september.

– Det har hela tiden varit min vilja att göra rätt för mig och när det blivit fel har jag begärt att få rätta till det, säger han enligt ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Trots detta upplever jag att anklagelserna och misstankarna mot mig tar upp utrymme som våra partiföreträdare behöver för att kommunicera vår politik. Detta riskerar att försvåra för partiet att genomföra valspurten som man planerat och kan försämra partiets chanser att vinna valet den 9 september. På grund av detta väljer jag att återkalla min kandidatur och är inte längre valbar till riksdagen”, står det i pressmeddelandet.

”Åkesson lackade. Sen gick det snabbt”

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Stefan Jakobsson rekommenderats att lämna, efter att ha varit i kontakt med ”högsta ort”.

Jimmie Åkesson fattade beslutet under tisdagskvällen när han förstod omfattningen av misstagen, uppger SD-källor med insyn. Stefan Jakobsson motsatte sig inte.

– Åkesson lackade. Sen gick det snabbt, säger en källa till Aftonbladet.

Åkesson talade med Jakobsson sent på tisdagskvällen, efter att han kommit till TV4 för att delta i en partiledarutfrågning.

Vad exakt som sades dem emellan vill SD-ledaren inte gå in på.

– Jag ger inga order. Men jag har påtalat för Stefan om förutsättningarna för att fortsätta  en mandatperiod till i riksdagen. Och det är en samlad bedömning som jag har gjort utifrån externa och interna reaktioner i partiledningen, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet sent på tisdagskvällen.

Stefan Jakobsson (SD).

”Måste vara duktig på att följa regelverk och så”

Reaktionerna på alla misstag som Jakobsson gjort var starka, både inom och utanför partiet. Med all rätt, anser Åkesson.

Alldeles oavsett av vilken anledning som han har gjort som han gjort kan vi inte ägna de återstående dagarna åt att prata om honom. Vi måste också visa att vi inte tolererar överträdelser som han har begått. Det är viktigt att markera det. 

Enligt SD-ledaren är Jakobsson ”oerhört hårt arbetande, duktig politiker, duktig talesperson”.

– Tyvärr räcker inte alltid det. Ibland måste man vara duktig på andra saker. Till exempel att följa regelverk och så. 

Jakobsson politiska framtid ”en senare fråga”

Stefan Jakobsson förblir dock medlem i partiet. Han sitter i SD:s medlemsutskott som beslutar om uteslutningar, han är ledamot av partistyrelsen och första namn på listan i sin hemkommun Strängnäs.

Innan han blev riksdagsledamot var Jakobsson anställd av partiet som chef för SD:s riksombudsmän. Enligt uppgift till Aftonbladet är han tjänstledig från det jobbet.

Sedan Aftonbladets avslöjande har kritik mot Jakobssons agerande uttryckts av flera aktiva SD:are, anonymt och i diskussioner på Facebook. Och en del anser att han ska lämna även sina övriga uppdrag inom partiet.

– Det är en senare fråga. Nu handlar det om att vi har ett val på söndag, säger Jimmie Åkesson.

En ny skolpolitisk talesperson kommer att presenteras senare.

Aftonbladet har förgäves sökt Stefan Jakobsson under tisdagen.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Maktens kvitton

LÄS VIDARE

SD-politikern om svenska våldtäktsmän: Skaffa ett gymkort

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Stefan Jakobsson

Sverigedemokraterna

Valet i Sverige

Jimmie Åkesson