Nyheter

Utökade brottsmisstankar mot häktad läkare

avTT

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ungefär 70 personer är målsägare i ärendet, de flesta barn, enligt åklagaren. Arkivbild.

Den läkare som anklagas för sexuella övergrepp mot barn runt om i Sverige misstänks för fler brott.

Cirka 70 personer kan ha drabbats av mannen, som bland annat arbetade för den digitala läkartjänsten Kry. Han är nu omhäktad.

Stockholms tingsrätt häktade 28-åringen på sannolika skäl misstänkt för bland annat sexuellt ofredande mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott.

Han häktades dessutom för de nya misstankar som tillkommit i ärendet, som bland annat rör fler sexuella ofredanden och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Det är ungefär 70 målsäganden, och ungefär det dubbla antalet misstankar. När det gäller målsägarna är de allra flesta av dem barn, men det finns också målsägare som inte är barn, säger åklagaren och förundersökningsledaren Ann Lidén till TT.

Ständigt fler fall

Mannen har jobbat på flera olika sjukvårdsinrättningar i landet. Brotten ska ha begåtts i bland annat i Skellefteå, Stockholm och Skövde. Sedan utredningen inleddes har nya brottsmisstankar kontinuerligt tillkommit.

– Vissa anmälare har hört av sig när de tagit del av uppgifter i media och känt igen sig i det som hänt, men väldigt många har också kommit genom att olika sjukvårdsinrättningar gjort interna utredningar och anmälningar om saker som varit kopplade till dem, säger Ann Lidén.

Förundersökningssekretess gör att hon inte berättar var läkare arbetat eller hur han gått till väga.

"Fläckfritt förflutet"

Kry, som tillhandahåller sjukvårdstjänster via en mobilapp, har lex Maria-anmält läkaren på grund av icke medicinskt motiverade videoundersökningar av 13 barn. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska granska den interna gången hos Kry, som stängde av läkaren i december 2017 när polisanmälan blev känd.

Innan dess fanns inga varningssignaler om läkaren, säger Krys kommunikationschef Samuel Danofsky till TT:

– Den här personen hade ett fläckfritt förflutet och hans referenser var väldigt goda.

Redan innan Ivo uttalar sig har Kry skärpt sina rutiner på flera punkter, till exempel restriktioner för hur läkare bokar in besök och hur journaler hanteras.

Åtalet dröjer

Åklagaren gör bedömningen att utredarna i princip fått koll på omfattningen av ärendet nu, även om ytterligare några misstankar kan tillkomma.

Senast den 30 maj ska åtal vara väckt, men Ann Lidén bedömer att utredningstiden kommer att behöva förlängas. Bland annat tar alla förhör med den misstänkte och målsägarna mycket tid. Beslut i åtalsfrågan väntas inte förrän efter sommaren.