Historiskt handslag Trump–Kim

Foto: Gemunu Amarasinghe
President Donald Trump lämnar sitt hotell på väg till toppmötet.
Foto: Joseph Nair/AP/TT
Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan tar en selfie med Nordkoreas diktator.
Foto: Joseph Nair/AP/TT
En polisbåt utanför hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore, där toppmötet hålls.
Foto: Yong Teck Lim
Poliser i Nordkoreas fordonskolonn.

avTT

NYHETER

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har nu skakat hand.

Snart vet vi om det blir en "riktig överenskommelse" på det historiska toppmötet, enligt Trump, som också säger att "alla hatare och förlorare hade fel".

Trump och Kim håller sitt historiska toppmöte på hotellet Capella på ön Sentosa i Singapore. Klockan 09:04 lokal tid kom det historiska handslaget.

Det är första gången som en sittande amerikansk president träffar Nordkoreas högste ledare. Att de ens skulle kunna mötas var i stort sett otänkbart bara för några månader sedan, då de båda ledarna utbytte en rad förolämpningar och hot med varandra.

Tu man hand

Nordkoreas flagga vajade från Kims limousine när han begav sig till toppmötet i en kolonn med omkring 20 fordon, rapporterar AFP. Mängder av människor på gatorna tog bilder. Han anlände strax före Trump till hotellet, enligt internationella medier på plats.

Först träffas Nordkoreas och USA:s ledare på tu man hand (men med tolkar närvarande), under 45 minuter. Trump har sagt att han "inom den första minuten" kommer att veta om Kim menar allvar med att ge upp sin kärnvapenarsenal och huruvida "något positivt kommer att ske".

Klockan 04 svensk tid släpps respektive lands delegationer in. Också USA:s utrikesminister Mike Pompeo är redo, twittrar amerikanska utrikesdepartementet. Pompeo har träffat Kim en gång förut, i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

"Snart vet vi"

"Möten mellan personal och representanter går väldigt bra och snabbt... men i slutändan spelar det ingen roll. Vi vet alla snart om en riktig överenskommelse, till skillnad från de tidigare, kan bli verklighet!", twittrade Trump några timmar innan toppmötet.

Han fortsatte sitt gryningstwittrande:

"Det faktum att jag har det här mötet är en stor förlust för USA, säger hatarna och förlorarna. Vi har våra fångar, testerna, forskningen och alla robotuppskjutningar har upphört, och dessa förståsigpåare, som har sagt att jag har fel från början, kan inte säga någonting! Vi kommer att klara oss bra!".

Nordkoreas Kim Jong-Un – som i och med mötet gör en sällsynt lång utlandsresa – har tillbringat större delen av senaste dygnet inne på sitt lyxhotell Saint Regis, i centrala Singapore.

"Rent och vackert"

Men på måndagskvällen dök han upp utanför hotellet för en rundtur i staden, bland annat för att besöka en trädgård och ett kasinokomplex. Med sig hade han bland annat sin syster Kim Yo-Jong.

Han stannade till och med för en selfie med Singapores utrikesminister Vivian Balakrishnan.

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA rapporterar att Kim var imponerad av vad han såg och att han njöt av en "nattfågels vy" av Singapore.

"Han sade att Singapore är rent och vackert, att varje byggnad är så tjusig som han hört om tidigare, och tillade att han kommer att lära sig mycket av den kunskap och den erfarenhet som Singapore gjort inom flera olika områden att ta med sig i framtiden", rapporterar KCNA enligt AFP.