Sveriges sedeltryckeri flyttar till Malta

170 tjänster varslas, uppger Crane AB för Aftonbladet

Sedan 1755 har Sveriges sedlar tillverkats på Tumba pappersbruk.

Men nu ska företaget Crane – som köpte tryckeriet av Riksbanken 2002 –flytta sedeltryckningen till Malta.

– Det är sedelhistoria som går i graven, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken.

Crane Currency gav beskedet till sina medarbetare, Riksbanken och Botkyrka kommun i tisdags.

Företaget planerar att lägga ner tryckeriet i Tumba och flytta företagets sedeltryckning till en ny anläggning på Malta.

– Det är en del av Tumbas och Botkyrkas själ som man har byggt upp kring Tumba bruk. Det klart att jag tycker att det är väldigt beklagligt, säger Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Fackliga förhandlingar har inletts. 170 anställda har varslats, uppger Anders Blomberg, Managing director på Crane AB, för Aftonbladet.

– Jag har ett inbokat möte med företagsledningen, säger Ebba Östlin.

Såldes av Riksbanken 2002

Tumba bruk byggdes av Riksbanken 1755, då man ville sätta stopp för falska sedlar. Sedlarna gjordes med vattenstämplar och pryddes av bankens valspråk, Hinc robur et securitas – Härav styrka och säkerhet.

Vid årsskiftet 2001/2002 såldes Tumba bruk till amerikanska Crane för 154 miljoner kronor.

”Våra sedlar kommer att fortsätta att tillverkas i Tumba och det ska ske precis som förut”, sa vice riksbankschef Lars Nyberg till Aftonbladet då.

Nu har Crane lämnat beskedet att de flyttar sedeltryckningen till en ny anläggning på Malta.

Däremot kommer pappersbruket, designteamet och supportfunktionerna att bli kvar i Tumba. Även museiverksamheten på Tumba bruk kommer fortsätta att bedrivas, i statlig drift.

Crane Currency skriver i ett uttalande som Aftonbadet tagit del av:

”En marknad med hård konkurrens i kombination med existerande infrastruktur på anläggningen i Tumba har tvingat oss att presentera denna svåra men nödvändiga plan för Crane Currency", säger Annemarie Watson, President Crane Currency.

"Det är väldigt tråkigt att behöva delge våra anställda i Sverige denna plan, men vi är övertygade om att det är rätt väg framåt för Crane Currency och vårt fortsatta samarbete med centralbanker världen över”.

 

Sedelhistoria går i graven

Riksbanken har fått beskedet att sedelproduktionen kommer fortsätta i Tumba fram till årsskiftet. Det är oklart om Riksbanken kommer låta Sveriges sedelproduktion följa med till Malta.

– Sedan vi sålde tryckeriet till Crane har vi gjort upphandlingar, och då har det blivit Crane som tillverkat våra sedlar. Men det här är någonting som vi måste titta på, hur vi ska agera, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken.

Tycker ni att det är beklagligt att sedelproduktionen flyttas till Malta?

– Sedelproduktionen har ju funnits länge i Sverige och vi ägde ju tidigare Tumba bruk, som vi sedan sålde till det här amerikanska företaget. Så det är lite av en sedelhistoria som går i graven här, säger Tomas Lundberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN