Stoppades för fortkörning – nu tackar han polisen

avWilma Eliasson

NYHETER

Det gick fort – alldeles för fort – när Kasper körde motorcykel i Jönköping. Under färden stoppades han av polisen och var nära att mista körkortet. Allt fångades på film och nu hyllas polismannen på sociala medier.

”Beskyddande. Hatten av för polisen”.

På E4:an i höjd med Ljungarum stoppas 20-årige Kasper och hans flickvän av polisen. Kasper har gasat på ordentligt med sin motorcykel och det har gått fort – alldeles för fort. När han ser blåljusen i sidobackspegeln blir han riktigt orolig.

– Jag blev stoppad för ett halvår sedan, jävligt dumt. Så det är klart jag blev orolig över att förlora körkortet, säger Kasper.

1 av 3

Polisen som kommer emot honom heter Mikael Alfredsson och arbetar på Södertäljepolisen. Kasper filmar allting med en särskild kamera som han fäst på hjälmen.

– Du vet att jag vill ta din lapp va? säger Mikael Alfredsson.

Men så blir det inte. När Mikael Alfredsson får se körkortet ser han att Kasper precis har tagit det och ger i stället Kasper och flickvännen en varning.

– Andas. Det viktigaste av allt är ni två. Och att ni lever. Ni måste lova mig en sak, att vara mer rädda om er, säger Mikael Alfredsson i klippet.

Kasper vill tacka polisen

Kasper berättar han att han fick sig en ordentligt tankeställare och i dag håller han noga koll på hastighetsmätaren. Nu vill han tacka polismannen för ett bra bemötande.

– När jag blev stoppad för ett halvår sedan så slet polisen bokstavligen i mig, men det här var helt annorlunda. Den här polisen fick mig verkligen att förstå för han var så lugn. Jag har ändrat min körstil enormt efter händelsen, säger Kasper och forsätter:

– Om han läser detta så vill jag tacka honom för hans bemötande, att han gav mig en andra chans.

”Viktigt att behandla alla med respekt”

Nu hyllas polisen även på sociala medier. ”Så här ska alla poliser uppträda, fy fan va trevlig och bra polisman”, ”världens bästa polis, hoppas du lyssnar på hans råd!” är några av kommentarerna som finns att läsa.

Till SVT Södertälje berättar Mikael Alfredsson att det är viktigt att behandla alla med respekt, oavsett situation. Han tycker inte att det ger signaler om att det är enkelt att komma undan.

– Det kan det absolut men det är ett avgörande vid varje ingripande. Det finns ett spann i vad man kan göra, som att bötfälla, rapportera eller anmäla och det beror på hur man bedömer. Den här gången blev det så här, säger han till SVT.

Fotnot: Kasper heter egentligen någonting annat. 

ARTIKELN HANDLAR OM