Tysk vrede mot amerikansk ambassadör

TT

Publicerad 2018-06-05

I Tyskland växer ilskan mot USA:s nytillträdde Berlinambassadör Richard Grenell, efter en kontroversiell intervju med högerpopulistiska Breitbart News.

Socialdemokraten Martin Schulz anser att den amerikanske diplomaten beter sig som "en högerextrem kolonialofficer".

I Breitbartintervjun hyllar Trumpvännen Grenell "vågen av konservativ politik" i Europa. Uttalandena har väckt vrede bland tyska politiker, som anser att den amerikanske ambassadören blandar sig i tyska och europeiska angelägenheter på ett otillbörligt vis.

Socialdemokraternas före detta ledare Martin Schulz, som var påtänkt som utrikesminister efter valet i höstas, kräver att Grenell skickas hem. En utländsk diplomat måste förhålla sig neutral gentemot sitt värdland, enligt den tidigare talmannen i Europaparlamentet, som inte skräder orden.

– Grenell beter sig inte som en diplomat, utan som en högerextrem kolonialofficer, säger Schulz till Der Spiegel.

"Godsägarmanér"

Vänsterpartiet Die Linkes gruppledare Sahra Wagenknecht är också upprörd.

– Den som i likhet med USA:s ambassadör Richard Grenell tror att han på godsägarmanér kan diktera vem som styr i Europa kan inte längre verka som diplomat i Tyskland, säger hon till Die Welt , och uppmanar regeringen att "omedelbart utvisa" det amerikanska sändebudet.

Förbundskansler Angela Merkels partikollega Jürgen Hardt, utrikestalesperson för den kristdemokratiska parlamentsgruppen, har en teori om USA-ambassadörens agerande. Det är ett sätt för regeringen i Washington att splittra och försvaga EU, tror Hardt.

– Grenell vill stärka de krafter i Europa som vill bromsa eller till och med rulla tillbaka den europeiska integrationsprocessen, säger han till Hessischer Rundfunk.

Skapade uppståndelse

Grenell skapade uppståndelse i Tyskland tidigare i vår, då han bara några timmar in i sitt uppdrag som ambassadör twittrade att tyska företag gör bäst i att avveckla sin verksamhet i Iran.

På onsdagen får han möjlighet att förklara sitt senaste utspel vid ett sedan tidigare planerat möte på UD i Berlin.

– Det kommer definitivt att finnas en del att diskutera, och därför är det bra att ambassadören är gäst hos statssekreterare (Andreas) Michaelis i morgon, säger Tysklands socialdemokratiske utrikesminister Heiko Maas.