Landssorg i Guatemala efter vulkanutbrott

avTT

Foto: Luis Soto/AP/TT
Invånare i byn San Juan Alotenango bär de döda till kyrkogården efter att Volcán de Fuego, som syns i bakgrunden, fått sitt utbrott.
Foto: Luis Soto/AP/TT
Vulkanen ryker fortfarande efter det intensiva utbrottet.
Foto: Oliver de Ros/AP/TT
Räddningsarbetare i området som drabbats av vulkanutbrottet.

Kropp efter kropp dras fram i förödelsen efter vulkanutbrottet i Guatemala. Minst 65 personer har hittats döda.

Invånarna överrumplades av det ovanligt snabba förloppet.

Den över 3 700 meter höga Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", sydväst om huvudstaden Guatemala City fick under söndagen ett intensivt utbrott.

Utöver de döda har ett 40-tal personer skadats allvarligt, och tusentals har evakuerats.

Myndigheterna varnar för att dödssiffran kan stiga när räddningsarbetarna har nått alla samhällen.

– Det saknas människor, men vi vet inte hur många, säger Sergio Cabañas vid landets katastrofmyndighet.

Oro bland svenskar

Svenska Karin Rudberg berättar för SVT att hon överraskades av utbrottet när hon höll på med att arrangera en loppmarknad vid hennes farm i staden Antigua.

– Vi var inne i restaurangen och trodde först att det började regna. Sedan såg vi på taket att det blev helt svart. Då förstod vi att det rörde sig om ett vulkanutbrott.

Kristina Jannerbo bor i byn Panajachel. Hon är orolig över att läget ska förvärras.

– Vår rädsla nu är främst att det ska börja regna och att askan i kombination med regnet ska bilda lera som i sin tur kan leda till jordskred, säger hon till SVT.

Landssorg utlyst

Utbrottet kom så plötsligt att invånare i mindre byar inte hann fly. Kroppar har hittats i och i närheten av bostäder. Byar på vulkanens södra sida drabbades värst. Flera av de omkomna är barn.

– Det finns inget jag kan göra för att rädda min familj, säger 48-åriga Eufemia García, som saknar sina tre barn, sin mamma och sina syskon.

Guatemalas president Jimmy Morales har utlyst tre dagars landssorg.

– Vulkanen har haft utbrott förut, men aldrig på det här sättet, säger 27-årige Gustavo Larius, som med en näsduk tryckt över munnen letar efter vänner och familj i sin by.

Utbrottet spred aska över ett stort område. En grå filt har lagt sig över träd, gator, bilar och människor. Bönder i området flydde i panik under utbrottet.

Heta flöden

– Den här gången räddades vi, i nästa utbrott blir det annorlunda, säger Efraín González, som evakuerats med sin fru och ettåriga dotter.

Han är förtvivlad. Två av hans barn, tio och fyra år, saknas. De blev kvar i bostaden, som översvämmades av heta flöden från vulkanen.

Söndagens utbrott pågick i över 16 timmar, och vulkanen verkar fortfarande aktiv.

Att så många inte hann undan kan troligen förklaras med av att det bildades så kallade pyroklastiska flöden – en snabbrörlig lavin av gaser, aska och sten. Dessa kan röra sig över 100 kilometer i timmen, enligt den brittiske vulkanologen David Rothery.

– En lavaström färdas oftast inte tillräckligt snabbt för att dränka människor. Utifrån de videor och bilder jag sett rör det sig i stället om ett eller flera pyroklastiska flöden, säger han.