Demonstrationer i stinkande Beirut

1 av 7
NYHETER

Boende i Beirut har fått nog av korruptionen.

Droppen som fått bägaren att rinna över är det sopberg som i flera veckor har förpestat tillvaron i Libanons huvudstad.

En person har dödats och på söndagen skadades minst 100.

Landets största soptipp stängdes den 17 juli och sedan dess har bergen av avfall på gatorna växt. Under de senaste veckornas protester har kraven på en lösning varit högljudda, men nu kräver många också att regeringen ska avgå.

I lördags bröt oroligheter ut på gatorna i Beirut och människor från hela det politiska spektrat har samlats för att protestera.

– Protesterna orsakades av sopkrisen, men de vi pratat med säger att det var droppen som fick bägaren att rinna över. De nämner elavbrott, brist på färskvatten och en inneboende korruption i staten, säger Al Jazeeras utsände till kanalen.

Under lördagen skadades minst 100 personer, enligt Röda korset i Libanon. Enligt landets säkerhetsstyrkor skadades mer än 35 av deras medlemmar i oroligheterna, rapporterar AP.

Kastade sandflaskor

På söndagen använde säkerhetsstyrkor vattenkanoner och tårgas mot omkring 200 demonstranter som samlats nära premiärministerns kansli. Varningsskott avfyrades också, medan demonstranterna kastade sten och flaskor fyllda med sand.

En demonstrant har dött i samband med demonstrationerna, uppger Al Jazeera som hänvisar till Röda korset.

Samtidigt har ytterligare 44 demonstranter och 30 poliser skadats, uppger libanesiska myndigheter, rapporterar AP.

Efter helgens våldsamheter i centrala Beirut medger premiärminister Tammam Salam att säkerhetsstyrkorna använt övervåld. Salam säger också att rätten till att protestera är inskriven i landets grundlag och att han är redo att föra en dialog med demonstranterna.

Kriget i grannlandet Syrien har förvärrat de politiska motsättningarna i Libanon, som står utan president sedan förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM

Beirut

Libanon