Kändiskockar på prinsbröllopet

avVictor Lindbom, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Markus Aujalay.

Nu är det klart vilka personer som kommer ansvara för maten på Carl Philips och Sofias bröllop den 13 juni.

Bland kockarna finns en rad kända namn – alla är män.

”Fredrik Eriksson, Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Henrik Norström och Mattias Ljungberg har utsetts till traktörer för Prins Carl Philips och Fröken Sofia Hellqvists bröllopsmiddag”, skriver hovet i ett pressmeddelande.

– Det är de här som är utvalda för att på olika sätt ta fram bröllopsmiddagen, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

”Menyn är hemlig”

Fredrik Eriksson, som kommer styra arbetet med bröllopsmiddagen, sitter bland annat i gruppen som gör Nobelmiddagen och är juryordförande för Årets Kock.

– Det är ärofyllt och hedersamt att ha fått detta förtroende. Men det är självklart också mycket allvar, det är mycket jobb runt omkring, säger Fredrik Eriksson.

Prins Carl Philip är intresserad av gastronomiska frågor och har träffat de utvalda traktörerna i samband med kocktävlingar som Årets kock och Bocuse D'Or i Frankrike.

Vad som kommer att hamna på middagsfaten är ännu inte känt.

– Menyn är och kommer vara helt hemlig. Det är en intensiv provsmakningsfas just nu där prinsparet ska ha sina önskemål. Vi har intensiva och bra möten där vi kör upplagning för att prova smaker och tajma med drycker, säger Fredrik Eriksson.

Hur planerar man för en så här stor och dessutom kunglig bröllopsmiddag?

– Först och främst är det ju vad paret har för önskemål och sedan anpassa menyn. Och göra vårt yttersta. Det kommer att bli minutiöst arbete. Och det kommer att kräva en del kockar.

Ja, nu när du ändå är inne på det, är det inte lite risk för att det blir ”ju fler kockar”...

– ...ju sämre soppa. Nejmen, det är inte utsatt, men jag tippar på att det blir runt 25-30 stycken. Det är många olika positioner som ska fyllas.

Hur känner du inför menyn?

– Den är inte klar än, den är i process och det är svårt att kommentera den. Vi är stenhårda på att det ska vara en överraskning, säger Fredrik Eriksson.

Prisade stjärnkockar

Flera av kockarna i gänget som kommer göra bröllopsmiddagen är flerfaldigt prisade. Mattias Dahlgrens restauranger har två respektive en stjärna i Guide Michelin och han har som enda svenska kock vunnit guld i Bocuse d´Or.

Henrik Norström vann silver i tävlingen några år senare. Markus Aujalay blev Årets kock 2004 och är känd från matlagningsprogrammet ”Sveriges Mästerkock” i tv.

Den ende konditorn i gänget, Mattias Ljungberg, blev Årets konditor 2006 och är dubbel guldmedaljör i mat-OS.

”Ingen wrapsemla”

Mattias Ljungbergs roll vid bröllopsmiddagen är att skapa desserten.

Vad känner du inför uppdraget?

– Både att det är en stor ära och sen är det en mastodontuppgift. Storleken har jag varit med om förut. Men ribban är lagd ganska högt och man vill både ha något som smakar gott, är spektakulärt och är kungligt. Det är många teman som ska ihop och på kort tid, så det är en utmaning, säger Mattias Ljungberg.

Det var du som skapade wrapsemlan som svepte över hela internet i fastlagstider. Kan vi vänta oss något lika nyskapande vid bröllopsdesserten?

– Det kan jag säga, att det blir ingen wrapsemla. Som konditor måste man vara flexibel och kunna kreera högt och lågt. Dels något enkelt som tilltalar den stora massan. och till tävlingsammanhang får man göra väldigt extrema saker. Och till bröllopet ska vara i den kalibern som dessutom går att göra till många och vara gott att äta, säger han.

Vem det är som gör Carl Philip och Sofias bröllopstårta är för närvarande inte känt.

Publicerad: