EU-politikernas krav: Släpp fängslade aktivisten

Foto: FOTO: AP/TT
Narges Mohammadi greps av säkerhetspolis i förra veckan.
NYHETER

Den kända människorättsaktivisten fick pris i Sverige 2011.

I förra veckan greps Narges Mohammadi av säkerhetspolis i sitt hem.

Svenska UD och flera svenska EU-politiker kräver nu att hon släpps fri.

Narges Mohammadi från Iran har under många år kämpat för kvinnors rättigheter, mot fängslandet av politiska aktivister och mot dödsstraff.

2011 mottog hon Per Anger-priset i Sverige för sitt engagemang för mänskliga rättigheter.

I förra veckan greps hon i sitt hem i Irans huvudstad Teheran. Enligt organisationen Reportrar utan gränser fördes hon bort av säkerhetspolis och vidare till ett fängelse i Teheran.

Wallström: Djupt oroande

Svenska UD arbetar nu för att EU ska uppmärksamma hennes fall. Utrikesminister Margot Wallström reagerar i ett uttalande på Twitter kraftigt på fängslandet:

”Djupt oroande rapporter om att iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi har gripits. Uppmanar Iran att släppa henne omedelbart och villkorslöst.”, skriver hon.

EU-parlamentarikerna Jytte Guteland (S) och Cecilia Wikström (FP) har båda engagerat sig i fallet. De kräver nu att EU fördömer fängslandet och agerar för att få henne frisläppt.

– Vi vill att EU sätter press på Iran. Att EU fördömer fängslandet och kräver att hon släpps, säger Jytte Guteland.

Det får inte fortgå

– Det är en självklarhet att uppmärksamma det här. Att människorättsaktivister fängslas får inte fortgå, säger Cecilia Wikström.

Guteland och Wikström har nu ställt en fråga till Federica Mogherini, EU: höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, där man kräver ett skriftligt svar från kommissionen.

– Vi vill ha ett detaljerat svar på vad hon tänker göra för att uppmärksamma fallet, säger Cecilia Wikström.

ARTIKELN HANDLAR OM