Putin stoppar flyget - då blev Uffe av med väskan

Reporter: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Hansson, 50, fick sitt bagage lämnat i Thailand.

Orsaken är att ryska myndigheter stoppar vissa flygbolag från att flyga genom landet.

Därför tvingas planen ta en omväg – och då behövs mer plats för bränsle.

– Det blev lite besvärligare, säger han.

Flighten DK1914 flög på torsdagskvällen mellan Phuket och Stockholm, men för passagerarna blev resan en stor förlust.

Planet hade tvingats ta en omväg och inte nog med det – hälften av alla passagerares väskor blev kvar i Thailand.

– Det blev lite besvärligare, vi hade ju neccesärer och ytterkläder kvar i Thailand. Så i morse innan vi tog tåget uppöver köpte vi lite ytterkläder och sådant, det är ju lite kallare här, säger passagerare Ulf Hansson, 50, från Norrland.

Tvingades lämna allt

Mitt under flygningen informeras resenärerna att flyget inte kan gå genom ryskt luftrum och därför tvingas åka över Svarta Havet söder om Krim. En omväg med ungefär två timmar, enligt Arlandas ankomsttabell.

Planet behövde mer bränsle för att klara den nya rutten och därför blev ytterkläder, tandborstar, skor, och allt annat i resväskorna kvar.

– Nu har jag lärt mig att tänka på att man ska ha sådana saker i handbagaget.

Putin stoppar flyg

Ryska myndigheter har av oklar anledning stoppat finsk, dansk och norsk charterflygtrafik över deras luftrum. Och eftersom Vings flygbolag Thomas Cook är danskt, så kan inte de heller flyga över landet.

Enligt Magdalena Öhrn, pressansvarig på Ving, har de fått indikationer om detta för två veckor sedan, men det genomfördes bara för dagar sedan.

– Vi vet inte orsaken till det här utan vi har bara fått informationen om att man inte har tillåtelse att flyga över luftrummet. Men vi försöker påverka de ryska luftfartsmyndigheterna så gott vi kan, säger hon.

Tusentals svenskar drabbade

Ving flyger till Thailand tre gånger i veckan. Det innebär att ungefär 1 200 svenskar drabbas av de nya bestämmelserna varje vecka.

Det innebär att många svenskar som ska flyga till bland annat Thailand drabbas av förseningar, tidigareläggningar och ”tappat” bagage.

Magdalena Öhrn känner till att flera passagerare blivit av med sina väskor och påpekar att det är olyckligt, men att de försöker göra det så smidigt som möjligt för kunderna.

– Vi får titta på varje avgång vilket flygplan som flygs och vad vädret blir för att avgöra åtgärder. Vissa plan kommer tidigareläggas och andra drabbas av förseningar, säger hon.

Ulf Hansson är bara en av få som drabbats och han tycker att ”hela grejen är märklig”.

– Men jag tycker att det är okej att de valde att dumpa väskorna. Alternativet är ju att det hade tagit ännu längre tid att komma hem och väskan den kan jag få någon dag senare, säger han.

Alla passagerare som blev av med bagaget väntas få tillbaka bagaget om två till tre dagar.

Publicerad: