Klimat & miljö

Miljölarmet: Sallad värre än bacon

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Har tre gånger större påverkan på klimatet

Att äta sallad istället för bacon kan vara farligare för miljön, enligt en ny studie.

Utsläppen av växthusgaser är tre gånger större per kalori när det gäller salladen.

När forskare vid Carnegie Mellon University undersökte utsläppen av växthusgaser per 1 000 kalorier för olika livsmedel gjorde de en upptäckt.

Att ersätta exempelvis bacon med isbergssallad skulle ha en dålig påverkan på klimatet. Närmare bestämt skulle det släppas ut tre gånger så mycket växthusgaser om man åt sallad istället för bacon, enligt The Telegraph.

”Kan inte anta att det är bra”

Anledningen är att det krävs stora mängder isbergssallad för att nå upp i samma kalorimängd. Närmare bestämt två salladshuvuden för att motsvara två skivor rökt bacon.

– Man kan helt enkelt inte bara anta att vilken vegetarisk diet som helst har en låg klimatpåverkan, säger forskaren Paul Fischbeck till Scientific American och fortsätter:

– Det finns många dieter som är bra, men inte alla. Man kan inte anta att allt frukt och grönt är bra för miljön.

Nötkött värre

Studien visade också att en mer varierad kost, som bland annat rekommenderas av amerikanska myndigheter, i dagsläget skulle påverka klimatet mer än amerikanernas köttrika diet.

Sallad har trots allt en mindre påverkan på miljön än både nötkött och lamm. Vissa andra grönsaker var dock långt före på listan, exempelvis kål och broccoli, skriver The Telegraph.

Köttindustrins miljöpåverkan har lyfts av flera inflytelserika personer den senaste tiden, bland annat av statsminister Stefan Löfven.

– Jag har minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta, sa han till Aftonbladet i slutet av november.

I andra delar av världen har den tidigare guvernören och skådespelaren Arnold Schwarzenegger och artisten Paul McCartney uppmanat folk att äta mindre kött.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför bör du äta supergrönsaken broccoli – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö