Debatt om tiggeriförbud spårade ur – SD:are pratade om ”tjusiga tiggarkvinnor”

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Stockholms kommunfullmäktige debatterade Sverigedemokraternas krav på ett tiggeriförbud.

Rickard Walls, SD, inlägg i frågan blev starten på flera upprörda ordväxlingar.

– Det finns många karlar i det här landet som skulle vilja inleda en livslång relation med de här tjusiga tjejerna, sa han.

På måndagskvällen sammanträdde Stockholms kommunfullmäktige i Stockholms stadshus. Under det sju timmar långa mötet hettade det till rejält när Sverigedemokraterna skulle försvara sina egna förslag om ett lokalt tiggeriförbud.

När Rickard Wall, SD, pratade började salen att koka.

– Jag har funderat mycket på det här. Jag bor på Södermalm och går en hel del på Götgatan. Jag är ju själv en gammal gubbe och har inte med saken att göra, men jag kan ju se att flera av de här unga kvinnorna och flickorna ser väldigt bra ut. Det lilla jag vet om kvinnor är att om en kvinna har möjlighet att skaffa sig själv ett badrum, då gör hon det, sa Rickard Wall och fortsatte:

– Då blir frågan: Varför gör de inte det? Gör som Fadime, reser sig och går. Varför sträcker de inte ut sin hand? Då kommer någon att ta den handen och så kommer de in i det svenska samhället och lämnar misären bakom sig.

Livslånga relationer

Först att svara var Feministiskt initiativs Gita Nabavi.

– Jag förstår inte hur Rickard Wall kan stå här uppe och dra paralleller mellan tiggeri och, som du antyder, prostitution. Jag förstår verkligen inte hur du kan stå här och säga de här sakerna. Det här är under all kritik, jag saknar ord.

Nabavi lämnade talarstolen samtidigt som Wall replikerade.

– Jag har icke med ett ord nämnt prostitution. Jag bara menar att det finns många karlar i det här landet som skulle vilja inleda en livslång relation med de här tjusiga tjejerna.

”Funderat på tjejerna”

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen, Miljöpartiet, hade även hon svårt att förstå Wall.

– Jag vet inte var jag ska börja. Det är uppenbart att den här gruppen inte valt den lösningen på sina problem. Vi måste värna medmänskligheten, jag vet inte vad jag ska säga.

Rickard Wall:

– Jag har inte sagt något om lösningen, jag har bara gått och funderat på varför de här tjusiga tjejerna sitter fast i misären.

När Aftonbladet når Rickard Wall på måndagskvällen står han fast vid sitt anförande Han säger dock att han inte själv har talat med någon som tigger. Debatten tycker han blev som förväntad.

– Det var vibrationer i luften. Alla var emot oss, precis som vanligt.

Åsa Lindhagen säger att hon blev mållös:

– Att överhuvudtaget ens antyda att kvinnor i den här utsatta gruppen skulle lyfta sig ur fattigdom genom att inleda en relation med okända män är så kränkande mot den gruppen kvinnor.

Varför hjälpa?

Även Per Ossmer (SD) rörde upp känslor med sitt anförande i debatten.

– Det är svårt här i kväll när man får ta emot flera skopor ovett. Allra mest förvånad blir man när stalinisterna där i hörnan börjar prata om mänskliga rättigheter och förföljelse när de själva har sysslat så mycket med utrotning.

Centerpartiets Stina Bengtsson krävde att Ossmer skulle svara på hur han ville hjälpa de som tigger.

– Och säg inte att de ska åka hem för där finns det inte stöd, de blir diskriminerade. Hur vill du hjälpa?

– Varför ska de hjälpas?, sa Per Ossmer.

”Inte glasklart”

Redan för knappt ett år sedan blev Rickard Walls argumentation föremål för diskussion då han höll ett, enligt många närvarande, mycket underligt tal i en trafikdebatt under budgetfullmäktige i Stockholms läns landsting.

– Jag har märkt att det inte var glasklart för alla, sa han då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM