Moské i Borås eldhärjad

avLinnea Carlén, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Joakim Eriksson

En byggnad som inrymmer en moské i centrala Borås eldhärjades i natt. Först kom uppgifter om att branden släckts snabbt, men vid 04.20-tiden pågick fortfarande släckningsarbetet.

– Det är glödbränder som är svåra att komma åt, säger Andreas Leandersson, räddningstjänstpersonal i beredskap vid Södra Älvsborgs räddningstjänst, till Aftonbladet.

Polisen har startat en förundersökning om mordbrand.

Larmet om branden kom till polisen via SOS klockan 03.07.

Vid halv fyra-tiden på morgonen sa Göran Carlbom, vakthavande befäl i polisregion Väst, till TT att det är för tidigt att säga om branden kan vara anlagd eller om det kan finnas andra brandorsaker.

Glödbränder

– I nuläget finns det inga sådana misstankar. Vi måste prata med patrullen och räddningstjänsten först, om de kan ha gjort några iakttagelser vid brandplatsen, säger Göran Carlbom.

Poliserna var enligt honom först på plats och började släcka eldsvådan med hjälp av en brandsläckare. Sedan kom räddningstjänsten och tog vid och man fick kort därefter branden under kontroll.

– Det brinner i bjälklag och väggar, så kallade glödbränder som är svåra att komma åt, säger Andreas Leandersson, räddningstjänstpersonal i beredskap vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.

Exakt vilka materialskador som moskebyggnaden på magasingatan fått är ännu svårt att avgöra.

Spärrar av

– Branden har börjat på första våningen som jag bedömer det och sedan fått rökspridning till alla våningar. Så det är två våningar och en vind som alla har nåtts av rökspridning.

Vid 04.20 pågick ännu släckningsarbetet.

– Vi håller fortfarande på och vi räknar med att arbetet kommer ta några timmar till.

Polisen har startat en förundersökning om mordbrand.

– Vi har en patrull på plats och kommer att spärra av för undersökning så snart räddningstjänsten är klara på platsen, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Borås

Brott