Gärningsmannen bedöms vara psykiskt sjuk

1 av 5
NYHETER

Den 28-årige mannen ville tillbringa natten i ett härbärge, men fick nej.

En stund senare knuffade han ner Amanda Khaskie Abdullah, 20, ner på tunnelbanespåret.

Enligt tyska medier lider mannen – som tiger i förhören – av paranoid schizofreni.

Tipsa | Aftonbladet

Allt tyder på att mordet på svenskan Amanda Khaskie Abdullah, 20, var ett vansinnesdåd.

Den 28-årige man som knuffade henne mot döden hade aldrig träffat henne tidigare. Polisen trodde först att han var drogpåverkad, men provresultaten har motsagt det.

Enligt den tyska tidningen Der Tagesspiegel är den preliminära bedömningen att mannen lider av allvarlig schizofreni, med hallucinationer och vanföreställningar som följd.

28-åringen vårdas nu på en psykiatrisk klinik. Han har hittills tigit i polisförhören.

Fick nej på härbärget

På tisdagen åkte gärningsmannen till Berlin från hemstaden Hamburg. Han sökte upp ett härbärge, men blev hänvisad till ett annat eftersom det var fullt.

Han gick till tunnelbanestationen Ernst-Reuter-Platz för att ta tåget dit. Det var då han såg och mördade Amanda Khaskie Abdullah.

Den tyska polisen har inlett en förundersökning om mord, men enligt tidningen Die Welt kan mannens psykiska besvär göra att han slipper fängelse.

Dömdes för knivdåd

Mordet på Amanda har fått stor uppmärksamhet i Berlin-medier, och väckt frågor om huruvida den tyska psykvården har brustit.

28-åringen, som är född och uppvuxen i Hamburg, var känd av polisen. Vid 14 års ålder dömdes han till ett två år långt fängelsestraff efter att ha knivhuggit en man, skriver Berliner-Zeitung. Han ska också ha fått vård för sina psykiska besvär.

– Man måste ju fråga sig varför den här mannen inte stoppats tidigare, sa Berlins inrikesminister Frank Henkel i går.

ARTIKELN HANDLAR OM

Berlin