Kvarts miljon höll tyst minut för offren i Trollhättan

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Robin Lorentz-Allard

Hundratusentals personer över hela landet höll klockan 14 på eftermiddagen en tyst minut för att hedra offren för skolmorden i Trollhättan.

Senare i dag anordnas en stödmanifestation i staden.

Torsdagen den 22 oktober blev nattsvart.

För Sverige som land och, framför allt, för anhöriga, vänner och bekanta till elevassistenten Lavin Eskandar, 20, och eleven Ahmed Hassan, 15, som båda föll offer för skolmördaren i Trollhättan.

I dag kommer de att hedras över hela landet.

Hundratusentals anmälda

Klockan 14.00 hölls en tyst minut för offren. Robin Mashallah, kampanjombudsman i Stockholms läns SSU-distrikt, skapade på eget initiativ ”Tyst minut i hela Sverige för offren i Trollhättan” på Facebook. ”En tragedi har drabbat Sverige och alla våra tankar går till offren på Kronan i Trollhättan. Därför borde vi hålla en tyst minut för alla berörda - som de solidariska medmänniskor vi är”, skriver han där. Nära 270 000 personer hade anmält att de skulle delta i den tysta minuten.

Klockan 17 kommer en stödmanifestation för de drabbade och deras nära och kära att hållas på Kronogårds Torg i Kronogården i Trollhättan.

Fackeltåg i Trollhättan

Den inleds med ett fackeltåg och den som vill kommer att ha möjlighet att säga några ord från en scen. Även under manifestationen kommer en tyst minut att hållas. Över 4 000 personer har på Facebook anmält att de kommer att delta. Bakom manifestationen står Ung Vänster och andra partier i Trollhättan har bjudits in, men:

– Det här är ingen arena för politiskt spel. Det gäller att visa stöd för varandra, det är i sådana här tider det behövs, har Freja Saxin, ordförande för Ung Vänster i Göteborg och Bohuslän tidigare sagt till Ttela.

Talare från kyrkan, integrationsforum, Trollhättans stad och skolan Kronans rektor har bjudits in.

Under eftermiddagen

Sofia Roström Andersson

Publicerad: