”Dödskaptenen” greps av polis

Uppdaterad 2015-04-21 | Publicerad 2015-04-20

"Flyktingarna själva insisterar på att gå ombord"

Kaptenen och en besättningsman överlevde färjekatastrofen utanför Libyens kust där hundratals människor dog.

Sent i natt uppgavs att de gripits av polis, skriver AP.

Samtidigt anlände de första överlevarna till Sicilien.

Sent på måndagskvällen anlände den första båten med överlevare från färjetragedin, som kan ha kostat så många som 900 människor livet, hamnen i Catania på Sicilien.

I natt meddelade också den italienske åklagaren Rocco Liguori att kapten och en besättningsman som överlevde katastrofen gripits. Männen, en tunisier och en syrier, greps ombord på en båt som tar överlevande till hamn, enligt AP.

Männen misstänks nu för människosmuggling och för att ha vållat migranternas liv, enligt nyhetsbyrån.

Tidigare under dagen uppgav italienska tidningen La Repubblica att en annan människosmugglare ska ha identifierats av polisen i Palermo.

Mannen, Mered Medhanie, bor med sin familj i Libyens huvudstad Tripoli och uppges tillsammans med en annan människosmugglare ligga bakom flera av det senaste årets överlastade flyktingtransporter på Medelhavet.

”Samma stil som Gadaffi”

Den sicilianska åklagaren Nino De Santis vid avdelningen för organiserad kriminalitet uppges ha tillgång till inspelade telefonsamtal mellan Medhanie och hans medbrottslingar. I ett av samtalet diskuteras möjligheten att öppna ett bankkonto i Dubai  i Förenade Arabemiraten.

”Men det är bättre att investera i USA eller i Kanada”, säger mannen, ”för där efterfrågar man inte varifrån pengarna kommer.” skriver La Repubblica.

Mannen kallas av sina förtrogna för ”generalen” och skryter om att ha samma stil som Gadaffi.

I ett av telefonsamtalen uppges han skrocka om att han anklagas för att låta för många flyktingar gå ombord på färjorna. ”… men det är de själva som är ivriga att snabbt komma i väg.”

Småbarnspappa

Den sicilianska polisutredningen, ledd av Maurizio Calvino, beskriver människosmugglaren som en 34-årig småbarnspappa med rötter i Eritrea. Och som en av huvudpersonerna bakom några av de senaste månadernas tragiska olyckor med färjor på väg till italienska ön Lampedusa.

Den andra ledande personen bakom flyktingsmugglingen från Libyen uppges vara etiopiern Ermias Ghermay. Han utpekas som personen bakom drunkningstragedin i oktober 2013 när 366 personer tros ha mist livet.

Samma tidning rapporterar i sin nätupplaga om en stor razzia under måndagsmorgonen. Polisen slog samtidigt till mot flera italienska adresser och ett 20-tal personer, misstänkta för inblandning i människosmuggling över Medelhavet, frihetsberövades, skriver La Repubblica.

Fakta: Migrantkrisen på Medelhavet

FN:s flyktingorgan UNHCR bedömde i december att över 207 000 människor försökt göra resan över Medelhavet under fjolåret, vilket är nära tre gånger fler än den senaste toppnoteringen på 70 000 2011. Men årsjämförelser är opålitliga på grund av smugglingens hemliga natur. De flesta flyktingar tros komma från Syrien och Eritrea.

Rutten över Medelhavet har också kommit att bli den dödligaste i världen. Över 3 400 dödsfall rapporterades förra året. I februari i år omkom över 200 människor i en enskild katastrof.

Historiskt sett har motivationen för dem som söker sig över Medelhavet varit migration, men förra året ökade antalet asylsökande dramatiskt.

Källa: UNHCR (TT)

Följ ämnen i artikeln