Finland jagade misstänkt ubåt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12

NYHETER

Finska marinen har varningsbombat ett ”undervattensmål” utanför Helsingfors.
Ett misstänkt objekt har observerats i vattnet – av tre olika fartyg.

– Vi släppte varningsbomber som för ett högt ljud men inte är farliga, säger finske försvarsministern Carl Haglund (SFP).

Samtidigt har Finlandsfärjor fått ändra kurs då sökarbetet pågår i deras farled.

Sex ubåtsjakter vi minns

Sökandet efter vad som kan vara en främmande ubåt pågår med ytfartyg, rapporterar nyhetsbyrån FNB. Efter de första observationerna vid lunchtid på måndagen sattes varningsbomber in under natten.

Finska marinen spanade i vattnen efter undervattensobjektet och nya observationer gjordes tidigt på tisdag morgon.

Totalt ska tre varningsbomber ha släppts området, skriver Hbl.fi.

Visade närvaro

Efter larmet om den misstänkta undervattensverksamheten skickades fartyg till platsen söder om Helsingfors. När fartygen kom dit uppfattades det fortfarande som att det föregick någon slags undervattensverksamhet på platsen. För att markerade sin närvaro släppte marinen varningsbomber vid 03-tiden natten mot tisdag.

– Det var därför vi lade ett par sjunkbomber, varningsbomber som bara för ett högt ljud men inte gör direkt skada. Med dem kan man visa att man upptäckt verksamheten, säger finske försvarsministern Carl Haglund (SFP).

Totalt ska tre av marinens fartyg hört den misstänkta ubåten under en och en halv timme natten till tisdag, enligt Ilta Lehti. Den första observationen gjordes vid 23-tiden på måndagskvällen, lokal tid. En ny observation gjordes vid 01.30-tiden.

– Ljudobservationerna var mycket starka, säger amiral Juha Vauhkonen under en presskonferens.

Följt fartyg

Under eftermiddagen har Aftonbladet på plats följt den finska kustbevakningens båt Turva, utrustad med toppmoderna verktyg för just ubåtsjakt.

Turva ska ha sökt i området hela tisdagen i jakten som pågår mitt i farleden för Finlandsfärjorna. Vid 16.45-tiden passerade en färja från Silja Line som fick hålla en sydvästligare kurs än vanligt på grund av kustbevakningens sökarbete.

Inga helikoptrar eller andra militärfartyg har synts till i området under tisdagseftermiddagen.

”Hör inte hemma där”

Försvarsministern Carl Haglund säger att han inte vill spekulera i ifall det rör sig om en ubåt, trots att det enligt teorin är möjligt.

– Det finns en stark misstanke om att det fanns undervattensverksamhet som inte hör hemma där, säger Haglund enligt Hbl.fi.

Haglund meddelar att situationen är över, just nu genomförs eftersökningar i området.

– Men det är sannolikt att där just nu inte finns aktivitet.

Exakt var händelsen inträffat vill finska försvarsmakten inte gå in på, men skriver i ett pressmeddelande att det ska ha skett innanför Finlands territorialvatten och nära dess yttre gräns utanför kusten vid Helsingfors.
En undersökning har inletts för att ta reda på vad det var som hänt.

”Följer utvecklingen”

Svenska försvarsmakten informerade under tisdag förmiddag om den finska marinens upptäckter, uppger presschef Philip Simon.

– Vi har blivit informerade om verksamheten och vi följer utvecklingen i övrigt. Sen är detta en fråga för finska försvaret, säger han till Aftonbladet.

Svenska försvaret har inte vidtagit några särskilda åtgärder i samband med den upptäckterna utanför kusten i Helsingfors.

– Om vi drar i gång någon operation kommer vi gå ut och berätta det, säger Philip Simon, presschef vid svenska försvaret.

Publicerad: