Varannan avbryter livsviktig behandling

Av: Mary Mårtensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Forskarna varnar: "Risken att dö i bröstcancer kan dubbleras”

1 av 3 | Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Gunilla Svane på Radiumhemmets mammografienhet, Karolinska sjukhuset, tittar på en av de tusentals röntgenplåtar som fotograferas varje år. Plåtarna visar friska bröst.

Varannan svensk kvinna med hormonkänslig bröstcancer avbryter sin hormonbehandling i förtid, enligt nya oroväckande rön.

 – Hormonbehandlingen är mycket viktig för att tillfriskna. Vi har preliminära data som visar att risken att dö i bröstcancer dubbleras om man avbryter, säger Kamila Czene, professor i cancerepidemiologi.

Årligen drabbas 8 400 svenska kvinnor av bröstcancer, 1 500 dör i sjukdomen.

Runt 85 procent av alla bröstcancertumörer är hormonberoende. Det betyder att cancercellerna växer till av hormonet östrogen. En viktig behandling är därför antihormoner – läkemedel som minskar östrogenproduktionen och hämmar hormonets effekt.

Behandlingen ska pågå i minst fem år. Men nu visar en ny studie från Karolinska institutet att många kvinnor slutar med medicinerna.

– Hälften av kvinnorna avbryter hormonbehandlingen i förtid. Det är väldigt mycket. Vi trodde att följsamheten i Sverige var större, så vi är förvånade, säger Kamila Czene, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

Av dessa kvinnor avbröt 74 procent behandlingen redan efter första året.

Det rör sig om tusentals kvinnor.

Biverkningarna avgör

Statistiken baseras på data från Läkemedelsförteckningen, Bröstcancerregistret samt enkätformulär.

Studien publicerades i Journal of Clinical Oncology den 10 juli. I studien ingick 3 395 kvinnor i Stockholm/Gotland som diagnosticerades med bröstcancer 2005-2008. De följdes under fem år efter att de fått sitt första recept på antihormoner.

Studiens syfte var att ta reda på varför kvinnorna avbryter behandlingen.

– Det är biverkningarna som avgör om kvinnan fortsätter eller inte. De som har svåra biverkningar har högre benägenhet att avsluta behandlingen i förtid, säger Kamila Czene.

Risken att avbryta ökade om man - vid starten - var yngre än 40 eller äldre än 65 år, hade äggstockscancer i släkten, åt smärtstillande, antidepressiva, lugnande mediciner, sömntabletter, läkemedel mot mag-tarmbesvär eller hormonersättning mot klimakteriebesvär.

Risken att dö ökar

Kamila Czene varnar nu för följderna.

– Hormonbehandlingen är mycket viktig för att tillfriskna. Den minskar risken för återfall i bröstcancer med 41 procent och dödligheten i bröstcancer med 31 procent.

I en pågående studie vid KI undersöks riskerna med att avbryta behandlingen i förtid.

– Vi har preliminära data som visar att risken att dö i bröstcancer dubbleras, säger Kamila Czene.

Anna von Wachenfeldt är onkolog på Karolinska universitetssjukhuset/Södersjukhuset. Hon möter dagligen bröstcancerpatienter.

– Vi läkare säger att vi erbjuder hormonbehandlingen, men jag tycker vi ska skärpa tonen och säga att det är en rekommendation. Och jag tycker att kvinnorna ska kräva hjälp mot biverkningarna, som råd och hjälp mot slemhinnebesvär i underlivet och en möjlighet att diskutera sexuella biverkningar, säger hon.

Publicerad: