Nya rön om egyptisk drottning - kan vara ”århundradets upptäckt”

Heta spår i jakten på drottning Nefertitis hemliga gravkammare

Efter en ny upptäckt menar en expert att det finns två hemliga rum i Tutankhamons grav.

Lönndörrar tros leda till de tidigare oupptäckta rummen - varav ett misstänks vara den mytomspunna drottning Nefertitis gravkammare.

Nu planeras det för ytterligare studier med radarutrustning och värmekameror.

Högupplösta bilder av Tutankhamons gravkammare visar att det kan finnas två hemliga passager, eller lönndörrar, som leder till ytterligare två kammare i den legendariska graven. Den brittiske egyptologen Nicholas Reeves hävdar att ett av rummen kan vara drottning Nefertitis sista viloplats.

Märken på väggen

Enligt egyptologen Reeves visar bilderna speciella märken bakom väggmålningarna på såväl den västra som den norra väggen i gravkammaren.

Den mytomspunna drottningen Nefertiti var gift med Tutankhamons far Akhenaton.

Vilken relation hon hade till den unge Tutankhamon, som bara var 19 år när han dog, har forskarna aldrig riktigt lyckats reda ut. Vissa teorier­ talar för att Nefertiti­ var hans mor medan andra forskare hävdar att hon var moster till den unge faraonen.

Nefertiti, som fick sin skönhet förevigad för 3 300 år sedan genom en skulptur som nu finns på Neues museum i Berlin, dog omkring 1330 före Kristus.

Hennes grav har aldrig hittats.

”Århundradets viktigaste upptäckt”

Nicholas Reeves berättade på en presskonferens i Kairo i torsdags om sina banbrytande teorier. Han hävdar att Tutankhamons gravkammare ursprungligen var Nefertitis och att hon sedan sin begravning legat ostörd bakom en lönndörr som uppfördes för över 3 000 år sedan - när Tutankhamon dog.

– Om det är sant är det en upptäckt som skulle överskugga upptäckten av Tutankhamon själv. Det skulle vara århundradets viktigaste upptäckt, sa den egyptiska ministern Mamdouh al-Damaty till nyhetsbyrån Reuters i anslutning till presskonferensen.

Med hjälp av modern teknik, bland annat en speciell radar och värmekameror, skulle det vara möjligt att avgöra huruvida de hemliga rummen verkligen existerar, hävdar Reeves.

al-Damaty uppgav att arbetet i gravkammaren skulle kunna inledas så snart som om en månad.

Mötts av kritik

Reeves har emellertid stött på patrull och hans teorier ses av många arkeologer och egyptologer som tunna och spekulativa.

– Idén att en lönndörr leder till en pre-existerande gravkammare, och att det skulle vara Nefertitis, är ren spekulation, säger Aidan Dodson, egyptolog på Bristol University, till Reuters.

Teorin kan emellertid inte helt avfärdas förrän man verkligen försäkrat sig om de hemliga rummens existens genom den nya moderna tekniken. Ett arbete som alltså kan påbörjas inom en månad, enligt egyptiska myndigheter.

 För att använda grafiken: Klicka för att starta. Klicka på siffrorna för att läsa mer. Håll inne shift för att ändra perspektivet. Dubbelklicka för att centrera på en punkt. I mobilen: Dra åt sidan för att läsa text som inte syns i fönstret. Använd också ”full screen”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN