Wikström till attack mot Merkel

Av: Salomon Rogberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitt under ett toppmöte om flyktingfrågan nåddes Angela Merkel av nyheten att migranter hittats döda i en lastbil.

Nu går Cecilia Wikström (FP) till attack mot Merkel och Hollande.

– De kan träffas bäst de vill, men de löser ingenting, säger hon.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog under torsdagen i ett toppmöte om hur EU och balkanländerna ska hantera flyktingkrisen.

Hon chockas av den makabra upptäckten av de runt 50 döda migranterna.

– Det här påminner oss om att vi snabbt måste lösa migrantfrågan i en europeisk anda, i en solidarisk anda, sa hon på en presskonferens, enligt SVT Nyheter.

”Det är pinsamt”

Samtidigt riktar Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) stark kritik mot Merkel, och Frankrikes president Francois Hollande.

– De kan träffas bäst de vill, men de löser ingenting. Alla EU-länderna måste ta ett ansvar, säger hon.

I dagarna har hon och Guy Verhofstadt, gruppledare för den liberala gruppen Alde, gått ut med en gemensam efterlysning om ett nytt möte.

– Flera EU-länder, som Slovakien, Tjeckien och Ungern är fortfarande ovilliga att ta emot migranter. Det är oerhört pinsamt. Jag blir fysiskt illamående av sättet som de olika politiska ledarna uttrycker sig om flyktingsituationen.

Serbien kritiska mot EU

Men inte alla delar Wikströms syn.

Många migranter tar sig till Serbien innan de tar sig vidare in till EU. Serbiens utrikesminister Ivica Dacic riktade i dag kritik mot EU, som han menar måste hitta ett bättre sätt att hantera flyktingströmmen.

– Ni har ett problem och ber oss, Serbien, att ta fram en handlingsplan för migranter. Men ni borde ta fram en handlingsplan först, säger han.

Österrikes förbundskansler Werner Fayman underströk däremot under torsdagen att migranterna var på flykt undan krig, och att EU-länderna har ett gemensamt ansvar.

– De ville rädda sig själva men dog istället i händerna på människosmugglare, säger han, till Reuters.

Publicerad: