Breiviks bombbil ställs ut

avLinnea Järkstig

Foto: norska polisen

Det är fyra år sedan terrorattentatet på Utøya i Norge.

Till minne öppnas en utställning om tragedin. Nu ställs bombilen som terroristen Anders Breivik använde ut.

Den 22 juli för fyra år sedan hände det som inte fick hända. Först fick den norska polisen ett larm om en explosion utanför regeringskvarteret och bara två timmar senare fick de larm om skottlossning på ön Utøya. En skottlossning som dödade 69 personer.

Nu ställs saker från terrorattentatet ut, skriver norska Vg.no.

– Det här kommer vara svårt för många besökare, säger chefen för den nationella stödgruppen efter 22 juli händelsen, Lisbeth Kristine Røyneland, till Vg.no.

Bombbil ställs ut

Breiviks bombbil, som användes för att spränga utanför regeringskvarteret i Oslo, är en av huvudattraktionerna i utställningen. Bilens rester kommer kunna ses från den 22 juli i informationscentret i regeringskvarteret.

Även annan utrustning som hans resväska, falska ID-kort och polisbricka ska visas upp.

– Det kommer att bli mycket intressant och trevligt. Centret kommer också att berätta den nakna historien om vad som hände den dagen och idéerna bakom gärningen. Samtidigt kommer det att bli en känslomässig upplevelse, säger hon.

"Visa på ett ärligt sätt"

Utställningen är uppdelad i flera separata rum och kommer bestå av bilder, filmer, texter och föremål som är direkt relaterade till attackerna eller förberedelserna av den.

Enligt Norges kommunminister Jan Tore Sanner är det viktigt att visa attentatet på ett ärligt sätt.

– För alla som upplevde den 22 juli är dagen och de händelser ett öppet sår som fortfarande gör ont, men vi måste passera denna smärtsamma delen av vår nutidshistoria på ett ärligt sätt. Centret visar vad som faktiskt har hänt, säger han till Aftenposten.

ARTIKELN HANDLAR OM