USA frågar Sverige om hjälp i IS-kampen

avJon Demred, Karin Lindblom

1 av 2

USA ber Sverige om hjälp i kampen mot terrorsekten IS.

Den amerikanska försvarsministern, Ashton Carter, har skickat ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist, (S).

Det var i söndags som USA:s president, Barack Obama, i ett direktsänt tal från Vita huset, lovade att ”förgöra IS”.

Nu har alltså USA bett Sverige om hjälp i kampen mot terrorsekten. Brevet från den amerikanska försvarsministern ska ha inkommit till Peter Hultqvist nyligen, skriver Expressen.

Belagt med sekretess

– Brevet kommer från den amerikanske försvarsministern som ber om ett utökat stöd efter terrorattacken i Paris, säger Marinette Nyh Radebo, hos försvarsminister Peter Hultqvist, till Aftonbladet.

Några detaljer ur brevet vill hon ännu inte berätta om. Såväl innehåll som inkomstdatum är belagt med utrikes– och försvarssekretess.

– Det jag kan säga är att förfrågan bereds av våra tjänstemän på regeringskansliet, säger hon.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte heller kommentera brevet närmare.

– Vi står enade bakom att bekämpa IS, men försvarsministern ger inga kommentarer innan brevet är färdigberett, säger Marinette Nyh Radebo.

Karin Enström (M), vice ordförande i Utrikesutskottet, säger att Moderaterna är positiva till att Sverige är med i kampen mot IS och att vi som land kan göra mer. Hon säger också att det här måste ses som en helhet och kopplas samman med stödet till Frankrike.

– Nu måste vi få ta del av den amerikanska begäran innebär. Vi vill först och främst veta vad som önskas av Sverige från amerikanskt håll, säger hon.

Mikael Oscarsson (KD), ledamot i försvarsutskottet är inne på samma linje som Karin Enström. Han anser att Sverige ska hjälpa till i kampen mot IS genom att använda Jas-plan i Mellanöstern.

– Jag har inte sett brevet men av det som kommit fram så är det ju i princip samma förfrågan som vi har fått från Frankrike. De har bett om hjälp i enlighet med solidaritetsförklaringen i Lissabonfördraget och då bör vi bidra, säger han.

Ber Norge om stridsflyg

Vårt grannland Norge har nyligen fått ett liknande brev. Norges utrikesminister, Ine Eriksen Søreide, har sagt att förfrågan bland annat gäller stridsflyg, och specialstyrkor, enligt NTB.

NTB rapporterar även att brevet som skickats till Norge har sänts till flera länder som redan är en del av insatsen mot IS.

Samtidigt som frågan om hjälp mot IS bereds i regeringskansliet tog ett ett sammansatt försvars- och utrikesutskott beslut om att fortsätta Sveriges insatser i norra Irak och Afghanistan under 2016. I norra Irak handlar det om militära utbildningsinsatser och i Afghanistan om utbildnings- och rådgivningsinsatser.

Texten uppdateras